Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kanalen som vinner tv-kriget

Publicerad: 17 september 2012, 15:06

TV4 vinner höstens tv-krig enligt tv-cheferna Resumé talat med.

Foto: TV3, TV4 och Kanal 5.

TV4 kommer att vinna tv-kriget i höst. Detta trots att X-factor är en misslyckad storsatsning i ett utdöende format. Detta om man får tro tv-cheferna på de mediebyråer som Resumé pratat med.


– Min spontana känsla är att TV4 ligger strax under nivån från förra hösten medan MTG ökar. MTG har flyt men det beror också på vilka usla siffror man startade ifrån, säger Johnnie Åkerström, tv-chef på Bizkit till Resumé.

TV4 storsatsar i höst på X-factor. Med en produktionskostnad kring 40 miljoner och en massiv marknadsföringskampanj måste de inledande tittarsiffrorna kring 700-800 000 ses som en besvikelse. Efter program som Popstars, Talang, Idol och The Voice tycker Johnnie Åkerström att det gått inflation i formatet:

– X-factor ligger tungt i tablån och är ganska viktigt för TV4, inte minst ur varumärkessynpunkt. TV4 är sedan länge tätt förknippade med Idol och den här typen av underhållning. Jag tror att publiken har tröttnat. Det känns inte nytt och fräscht längre.

Johnnie Åkerström anser att TV4 befinner sig i en generationsväxling med flera format som går bra, men som behöver ersättas eftersom de gått så länge. I över ett år har TV3 varit pressade av de låga tittarsiffrorna. I höst har programmen haft en större attraktionskraft, samtidigt som MTG: s andra kanal TV6 backar inledningsvis.

– Tendensen är att TV3 går lite bättre. Det såg riktigt illa ut innan. MTG kan bli höstens vinnare eftersom de inte har så mycket att förlora. Det är som att Patrik Sjöberg skulle tävla mot sin mamma i höjdhopp. Har hans mamma ett personligt rekord på en meter och höjer till 1,04. Då har hon större chans att uppleva en stark ökning än Patrik Sjöberg som börjar på 2,42, säger Johnnie Åkerström.

Hur ser det ut för Kanal 5?
– De ligger rätt safe efter en jobbig period kring årsskiftet. De kommer nog att ligga ganska status quo.

Jonas Malm, tv-chef på IUM ser med tillförsikt på hösten för kommersiell tv. Att SVT efter OS knappat in lägre andelar än tidigare år är ett tecken i tiden. Liksom Johnnie Åkerström tror Jonas Malm att TV3 starka siffror inledningsvis beror på att man börjar på en låg nivå.

– Det är kul att de nu visar upp starkare siffror med sina beprövade format, men också nya format. De utmanar SVT och TV4 med Plura på lördagar klockan nio  vilket är intressant och glädjande. Pan Am är egentligen det enda smolket i bägaren från deras sida just nu, säger Jonas Malm.

Trots en svag start för X-factor tror Jonas Malm att TV4 kan gå mot en stark höst.

– Jag tycker Kockarnas Kamp är en klockren utveckling av Masterchef formatet och tror och hoppas det kommer utvecklas ännu bättre. Solsidan är faktiskt ett frågetecken då förra säsongen var förvånande svag. Men det är ett extremt populärt program så tittarsiffrorna kan definitivt smälla till.

SBS-ägda Kanal 5 har haft en kämpigare höststart.

– Kanal 5  har haft lite problem med inköpen, bl.a. Hart of Dixie, Suborgatory och Once upon a time. Även Färjan har gått lite trögt men Roomservice, CSI och Breaking News har återtagit andelar, säger Jonas Malm.

Jonas Malm tror att X-factor kan få stor betydelse för vilken typ av underhållningsprogram som kommer att produceras framöver.

– Det är deras största, mest påkostade, format för hösten och ska ta över facklan som Idol har burit de senaste åren. Misslyckas de, likt The Voice, så kommer de få stora besvär med att lista ut vilken typ av bred underhållning de ska satsa på framöver.

Vilka kommer att bli höstens vinnare som det ser ut nu?
– Jag säger TV4 eftersom jag tror starkt på Kockarnas Kamp, Solsidan och Beck, säger Jonas Malm.

Kommer TV3 att lösa tittarkrisen?
– Jag bedömer det som högst troligt men vi är fortfarande bara i början på hösten. Det ska bli mycket intressant att se hur det svenska Project Runway tas emot då det svenska Top Model gick bra men också är en bredare genre. Revenge känns tyvärr lite repetitivt men har hittat en trogen tittarskara. De har sneglat på Kanal 5s framgångar med bl.a. SOS (Göta Kanal) och sex-genren (69 saker du velat veta om sex) vilket kan ta andelar men kan ställa till det lite positioneringsmässigt.

Hur ser det ut för Kanal5?
– Partaj levererar ju tittare men känns väldigt ojämnt idémässigt, vilket är vanligt med aktualiserad humor. Mitt liv är ett skämt ser lovande ut, särskilt om de lyckas få publiken att förstå att det roliga händer på vägen till framträdandet.  The Scandal påminner om Damages och ser snyggt ut, svårt att sia om hur det kommer att tas emot. Perception blir nog ingen långkörare men kan nog leverera samma typ av titt som "The Fringe".

Daniel Kjellman, tv-chef på Scream ser X-factor som en ödessatsning för TV4.

– Skulle den floppa kommer fredagen ställa till med stora problem för deras lagersituation. Nu har den hittills bara sänds i tre avsnitt och så här långt haft ett lägre tittande än vad Idol hade på sina tre första avsnitt förra året, dock är det inga gigantiska tapp vilket gör att man inte får dra för stora växlar av det. Den kommande veckan blir väldigt viktig här men sedan blir det först till fredagsfinalerna som vi får se om det medfört någon större skada.

Samtidigt ser han TV4 som vinnare i höstmörkret. Daniel Kjellman har svårt att se hur någon av de kommersiella konkurrenterna kan mäta sig med TV4.

– Inom kort kommer Solsidan gå upp som är ett ruskigt starkt kort, Kockarnas kamp har gått upp och fått en okej start men lär säkert växa med tiden, Bonde söker fru som fortsätter att leverera, Körslaget som ligger stabilt på strax under miljonen. Ingen annan kanal kan i dagsläget mäta sig med detta, däremot kan Tv3 vända sin trend och samtliga kommersiella kanaler kan börja slå tillbaka mot SVT.

MTG-ägda TV3 har varit synonym med tittarkris under en längre tid

– Hollywoodfruarna levererar precis som Lyxfällan och Efterlyst. Förhoppningsvis finns det något ytterligare format som kan ta klivet upp och stärka kanalen. Om de bara orkar hålla i och vara konsekventa i sin tablåläggning så kommer nog TV3 på sikt att hitta tillbaka. Det tar nog längre tid än vad de hoppas, varumärket TV3 har de ju misshandlat under en ganska lång tid nu, säger Daniel Kjellman.

Vad tror du om Kanal5:s höst?
– Kanal5 har en hel del programstarter inom den närmaste tiden som kommer avgöra deras höst. Partaj startade helt okej, men under de kommande veckorna ska Nybyggarna, Gratis är gott, Mitt liv är ett skämt och Scandal lanserar vilket blir väldigt viktigt. Dock har man en fortsatt stabil grundtablå med Greys Anatomy, CSI, Criminal Minds m.fl. som gör lanseringarna enklare och inte lika dramatiska.

Många hävdar X-factor känns som ett urvattnat koncept. Vad blir nästa "guldformat"?
– Talanggenren börjar lida mot sitt slut och just nu jobbar kanalerna för fullt med att förutspå nästan hype, här kommer man då ha en enorm utmaning då det är stora hål att fylla. Det har tidigare talats om att så kallade game shows av typen "Pengarna på bordet" är det nya heta på screenings runt om i världen. Dock känns det kanske inte som om det är något som kommer få något större genomslag på den svenska marknaden.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.