fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Känns som om man varit mitt uppe i en orkan"

Publicerad: 4 mars 2011, 15:08

Det har gått snabbt för Idols nya programledare Pär Lernström. För Resume.se berättar han om arbetsintervjuer på obskyra platser, sina egna tevevanor och om hur det kan vara att äta middag med tv-producenten och bloggaren Calle Schulman.

Ämnen i artikeln:

Pär LernströmIdol

Andreas Rågsjö Thorell

andreas.thorell@resume.se


Pär Lernström med fästmön Linda Öhrn, tf chefredaktör på Veckorevyn. Foto: Resumé.

I juletid blev det klart att Pär Lernström tar över TV4:s ”Parlamentet". Kort tid hinner passera innan det börjar det koka i grytan igen. För tre veckor sedan får han veta att jobbet som programledare för Idol 2011 är hans. På restaurangbesök med TV4-chefer berättar de för honom att de diggar hans stil och är nöjda med hans insatser som programledare för ”Ballar av stål” och ”Parlamentet”.

Nu ska Strängnässonen som utseddes till Sveriges bäst klädda TV-personlighet ifjol axla Peter Jidhes mantel.

– Det är skönt att det har kommit ut. Det har varit en hel del smusslanden och möten på konstiga platser, berättar Pär Lernström.

Det har varit snabba puckar för Per Lernström. Efter en tid på Radio Stockholm och Utbildningsradion hamnade han på MTV: s morgonshow ”Mycket mer än müsli”. Efter att ha varit programledare för kontroversiella ”Ballar av stål” på Kanal 5 kom boken ”Gubbe” i höstas. Sedan årskiftet har han suttit bakom ratten för TV4: s följetong ”Parlamentetet”. Programledarskapet i kioskvältaren Idol med miljonpublik och primetime blir en milstolpe i karriären.

–  Det har gått jättesnabbt. Ibland känns det som om man varit mitt uppe i en orkan. Idolrekryteringen gick sjukt fort. För min del är det här oerhört stort. Jag gillar att jobba med tv och Idol är något av det största man kan göra på tv, säger Pär Lernström.

Hade Pär varit tonåring hade han helst av allt stått på scenen och sjungit i Idol. Programmet är ett av de mest framgångsrika koncepten i TV-världen. Att hosta Idol är ett av de mest statusfyllda uppdragen i svensk tv. När Pär Lernström har suttit framför rutan under höstens fredagskvällar har han ibland satt skrattet i halsen.

– Min bild av Idol har varit kluven. Jag har haft svårt för casting delen och tyckt synd om de som sjunger hellre än bra. Ungar som fått höra av föräldrarna att de sjunger bra och sen fått höra sanningen när de står inför juryn, säger Pär Lernström.

Han vill inte göra några stora förändringar av programmet. Pär Lernström tror konceptet håller i sig själv. Det handlar om att hitta talanger. Nya stjärnskott som inte själva förstår sin storhet.

– Jag vet inte om man ska sätta avtryck. Jidhe gjorde verkligen sin grej och gjorde det bra. Vi får se vad som blir min grej. Jag vill göra Idol så bra som det kan bli, berättar Pär Lernström.

På den privata fronten väntar snart giftermål med VeckoRevyns tillförordnade chefredaktör Linda Öhrn. Detta efter att Pär friade under en semester i Paris. Det blir många hemmakvällar för mediaparet och en hel del timmar i soffan framför tv-rutan.

– Jag och Linda Öhrn är ju ett mediapar och vi tittar väldigt mycket på TV. Jag gillar alltifrån Simpsons till Big Brother. Sen är jag en play-junkie som ofta somnar framför en av playkanalerna. Nu när man kommit upp i trettioårsåldern har På Spåret blivit något av en fredagsritual, säger Pär Lernström

Vad händer i helgen?
– Jag och Linda firar sex år tillsammans på lördag. Jag ska överraska henne och kan inte säga för mycket. Det blir en helg med god mat och gott leverne.

Ikväll väntar mediabesök. För första gången gästar Calle Schulman mediaparets hem för en middag. Calle Schulman håller sig helst borta från Stureplans uteliv. Men lugnt lär det med största sannolikt inte bli.

–  Calle är ju glad i spriten. Jag vet att han gillar Calvados, men han spottar inte i snapsglaset heller. Han är en findrinkare som bara blir bättre och bättre ju längre kvällen lider. Han blir bara gladare och trevligare.

Fakta/Pär Lernström

Ålder: 30 år.
Bor i: Fredhäll tillsammans med fästmön Linda Öhrn.
Uppvuxen i: Strängnäs.
Bakgrund: Programledare och radiopratare.
Aktuell: Tar över Idol i höst efter Peter Jidhe som varit programledare under fyra säsonger.
Övrigt: Pär är flerfaldigt vinnare av Sveriges bäst klädda tv-personlighet.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev