Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Knave ser ljusning i strejkfrågan

Publicerad: 3 januari 2008, 10:59

I går började de amerikanska talk show-värdarna köra sina program efter två månaders uppehåll. Anders Knave, programdirektör på TV3, tolkar det och sändningsstarten på Cashmere Mafia som en ljusning.


Läs mer:

- Resumé: Slutsnackat – så drabbas svensk tv

Writers Guild of Americas strejk har nu börjat bli kännbar för tv-bolagen på andra sidan atlanten. I stort sett samtliga tv-serier har upphört att produceras när inga manus finns, och det tablåinslag som först påverkades var pratshowerna som är beroende av dagliga nyskrivna skämt.

De är nu tillbaka i rutan, efter en längre paus på två månader. Men det är bara David Letterman och Craig Fergusson som drar skämt skrivna av WGA:s medlemmar. Produktionsbolaget Worldwide Pants har skrivit ett separat avtal med WGA, och Letterman var inte sen att poängtera detta i första föreställningen.

– Vi är den enda showen som har skämt skrivna av fackanslutna manusförfattare, sa han enligt LA Times.

Hans kollega Craig Fergusson spann vidare på samma tema:
– Vi fick ett ”special pass”. Det är tv:s motsvarighet till diplomatisk immunitet. Jag är som Schweiz i tv.

Värre är det för Conan O’Brien och inte minst Jay Leno, störst i genren, som sett sina tittarsiffror dala med 40 procent under uppehållet. Han betalade sina strejkande författares löner ur egen ficka i december, men står fortfarande utan avtal med WGA. Besökare till showen måste dessutom korsa en linje av strejkvakter för att ta sig in i studion, något som förvisso lockade republikanske presidentkandidaten Mike Huckabee i går. Samtidigt kunde David Letterman visa en Hillary Clinton som sa att showen legat nere i åtta veckor för på grund av strejken. ”Underbart är kort” tillade hon.

Tvisten i USA är på intet sätt löst. WGA strejkar för att man vill ha en större del av kakan vid distribution i andra kanaler än på tv. Främst handlar det om internet- och dvd-försäljning och WGA har i minne förra teknikskiftet när man missade en hel del intäkter från vhs-försäljningen.

Alliance of Motion Picture and Television Producers står på sig och som i de flesta strejksituationer är stämningen utåt bitter samtidigt som man förhandlar. Strax innan nyår gick AMPTP ut med ett YouTube-klipp där man konstaterade att de strejkande nu förlorat mer på att strejka än de hoppats att vinna på ett nytt avtal:

Anders Knave, programdirektör på TV3. Foto: Rickard Kilström

Vissa tecken finns dock på att något är på väg att hända.
I dagarna kör ABC igång Cashmere Mafia, en ny serie som skulle haft premiär i november. Den väntas gå bra och starten på serien har fördröjts just på grund av strejken.
– Det blir en smygpremiär nu. Bolagen gör bedömningen att det är någon form av ljusning i sikte, så tolkar jag det, säger Anders Knave, programdirektör på TV3.
– Att pratshowerna börjar just nu är också ett tecken på detta, tillägger han.

På TV4 meddelar planeringschef Malte Andreasson att de nyinspelade avsnitten med Letterman (TV400) och O'Brien (TV4+) börjar sändas om tio dagar.

– Vi sänder vad de sänder men med tio dagars fördröjning så då går vi också över från repriser till nya avsnitt. Det som är mest oroande är 24, som normalt går upp i slutet av januari. Där vet vi inte vad som händer, säger han.

Även Lost har samma problem, men är inte lika beroende av ett exakt antal avsnitt som 24 per definition är. De nio inspelade avsnitt som redan finns bedöms räcka till en säsong, även om den blir knapp.

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.