Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kobras Ungernprogram friat

Publicerad: 17 februari 2014, 12:05

Kristofer Lundström på plats i Ungern

Foto: SVT

Granskningsnämnden för radio och tv anser inte att Kobras program om kulturlivet i Ungern strider mot kraven på opartiskhet och saklighet i Sveriges Televisions (SVT) sändningstillstånd


Ämnen i artikeln:

Kobra

Programmet skildrade det ungerska kulturlivet med utgångspunkt i de politiska förändringar som skett i Ungern de senaste åren. Programmet anmäldes av flera personer som ansåg att det var partiskt och innehöll en rad felaktigheter.

Anmälarna kritiserade bland annat att någon företrädare för regeringspartiet inte fick möjlighet att bemöta den kritik som riktades mot partiet i programmet.

Programledaren Kristoffer Lundström blev också uppringd av den ungerska ambassadören som var starkt kritisk till progremmet.

Nämnden konstaterade att programmet i stora delar byggde på uttalanden och uppfattningar av tillfälliga medverkande. Att dessa personer gav uttryck för sina personliga betraktelser av händelseutvecklingen i Ungern medförde inte att kravet på saklighet åsidosatts. Nämnden konstaterade vidare att politiska partier får godta en relativt långtgående kritik innan det kan krävas att partierna i fråga måste ges tillfälle att bemöta kritiken.

Den kritik som fördes fram i programmet passerade inte den gränsen. Bland annat mot bakgrund av SVT:s granskningsskyldighet och att programmet skildrade det ungerska kulturlivet utifrån ett politiskt klimat stred programmet inte mot kraven på opartiskhet och saklighet.

Krister Berntsson

Ämnen i artikeln:

Kobra

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.