Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kommentatorns groda fick tittarna att rasa

Publicerad: 17 juni 2014, 14:22

Robert Perlskog

Foto: Andreas Alfredsson

Under VM-matchen mellan Iran och Nigeria kallade TV4:s kommentator Nigeria läkare för medicinmän. De kritiska kommentarerna haglade på sociala medier.


I går sände TV4 matchen mellan Nigeria och Iran. När en av de nigerianska spelarna drabbades av kramp under matchen fällde Robert Perlskog en kommentar som fick många tittare att reagera.
"Domaren vinkade in medicinmännen"

Robert Perlskog upprepade sedan benämningen under matchen och de kritiska kommentarna på Twitter lät inte vänta på sig. Saatchi & Saatchis copywriter Petter Dixelius var en av de ställde sig ifrågasatte Robert Perlskogs ordval:

"Enligt fyrans kommentator har Nigeria en medicinman och inte en landslagsläkare. Det ordvalet känns sådär va?", skrev han på Twitter.

Miljöpartiets riksdagskandidat David Suomalainen var en annan av tittarna som regarerade.  

"Även intressant att just Nigeria har en medicinman enligt kommentatorerna..."  

Nedan följer ett urval av de andra kommentarerna på Twitter:

"Är det svensk slentrianrasism som gör att Robert Perlskog refererar till Nigerias läkarteam som medicinmän"

"Endast när Nigeria spelar kallar kommentatorerna sjukvårdarna för medicinmän. Inte helt snyggt"  

"Perlskog kallade just de nigerianska läkarna och fysioterapeuterna för medicinmän. Alltid ska vi afrikaner utsättas för stereotyper"  

Det är inte första gången en kommentator uttrycker sig klumpigt i samband med Fotbolls-VM. Under VM i Italien 1990 fällde Arne Hegerfors följande uttalande i kvartfinalens straffsparksavgörande mellan Kamerun och England.  "Det ser mörkt ut på Kameruns avbytarbänk" Fyra år senare drog Bengt Grive till med följande tveksamma uttalande i åttondelen Sverige-Saudiarabien: "Men saudierna påverkas också av värmen, de är ju inga kameler"

Resumé har sökt Robert Perlskog och Jessica Abril, projektledare för Fotbolls-VM på TV4 för en kommentar.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.