Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kristallen utmanas av Weird Science

Publicerad: 8 september 2008, 10:05

Ikväll samlas den svenska tv-branschen för att för fjärde året dela ut priset Kristallen. Men priset sågas av tv-kritikerna Kjell Häglund och Jan Gradvall. Dessutom lanserar Weird Science det nya tv-priset Raketen.


Kjell Häglund, driver Weird Science och är redaktionschef på Residence.

På Weird Science kallar Kjell Häglund Kristallen för ett är erbarmligt dumsvenskt försök till Emmy.
– Kristallen verkar inte värdera kvalitet, nyskapande och kreativitet när de utser nominerade. Istället verkar det viktigaste vara att alla kanaler får vara med och att programmen har varit tittarsuccéer, säger Kjell Häglund.

Även tv-kritikern Jan Gradvall gick hårt åt Kristallen i Expressen i fredags.
”Galan gick irreparabelt i tusen bitar i samma ögonblick som nomineringarna offentliggjordes i kategorin ”Årets program”: Andra avenyn (SVT), Anaconda (UR/SVT), Sjukhuset (TV3), Let’s dance (TV4) och Roomservice (Kanal 5).”, skrev han.

TV- och filmbloggen Weird Science, som drivs av bland andra Kjell Häglund (som till vardags är redaktionschef på Residence) kommer nu att dela ut ett eget alternativt tv-pris. Det kommer bara att finnas en kategori: Sveriges bästa tv-produktion. Det delas ut i slutet på 2008, så att alla program får chansen att vara med.

Redan nu finns en lång lista på vilka som skulle kunna nomineras.
– Bara för att visa på spännvidden är tänkbara kandidater: Frånvarande och Tidemans Straffsparkar i TV8, 1000 Apors webb-tv, Grotesco i SVT.

Vad tror du Raketen får för status?

– Kristallen är ett branschpris med stor gala som direktsänds. Klart att vinnaren blir skitglad. Vi kommer inte ha någon stor gala, men ska göra en grej med vinnaren som jag hoppas ska upskattas mycket.

Ikväll sänds Kristallen i Kanal 5. Vad tycker du man ska se istället?
– I stället för att kolla Kristallen ikväll bör man hyra dvd-boxen med dramaserien Labyrint, och häpna över hur Lars Lundströms mästerverk blivit misshandlat av TV4, både när det sändes i vintras och nu när det förbisetts av Kristallen-nomineringsjuryn. – – TV4 har gjort en enda stor, spännande, nyskapande, kreativt överraskande tv-produktion under de senaste 3-4 åren – och skäms för den...

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.