Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kritik mot SVT:s barnprogram: ”Rasism i barn-tv är inte ok”

Publicerad: 13 januari 2015, 12:37

Avsnitt 3 av ”Mina pinsamma föräldrar” anklagas för att ge en stereotyp bild av kineser.

Foto: Skärmdump från SVT Play

SVT:s humorbarnprogram ”Mina pinsamma föräldrar” möter stark kritik från tittarna. Programmet har anmälts till Granskningsnämnden och ett flertal personer har hört av sig till SVT:s tittarservice och menar att avsnittet framställer en alltför stereotyp bild av kineser, skriver Metro.


Ämnen i artikeln:

BarnkanalenSVT

Det tredje avsnittet av SVT:s barnhumorserie ”Mina pinsamma föräldrar” har mött stark kritik från tittarna som anklagat programmet för att vara rasistiskt och måla upp en stereotyp bild av kineser.

Avsnittet har nu anmälts till Granskningsnämnden och en rad kritiska kommentarer har kommit in till SVT:s tittarservice.  

I det kritiserade avsnittet ska familjen i serien besöka en kinesisk restaurang. De bär alla stereotypa kinesiska kläder, kulierhattar och försöker prata mandarin med servitören för att sedan övergå till engelska.

I en av kommentarerna som inkommit till SVT:s tittarservice skriver tittaren ”Lisa” att ”programmet medverkar till att sprida en förenklande och nedsättande bild av kineser och därmed indirekt östasiater”.

Hon påpekar också att trots att programmet syftar till att visa att det är föräldrarna som är pinsamma, så bidrar programmet ändå till att ”normalisera gulinghumor och att reproducera rasstereotyper”.

Flera personer håller med om kritiken som riktats mot programmet.

”Kritiken är helt berättigad. Rasism i barn-tv är inte ok år 2015.” skriver signaturen ”Anna-Stina”.

SVT har i ett inlägg av Jonas Gunnarsson, ansvarig projektledare för programment, svarat på kritiken. Han förklarar att han förstår resonemanget men inte håller med om att sketchen på något sätt driver med kineser och östasiater.

”Jag har gjort bedömningen att den här sketchen inte sprider någon slags förenklad eller nedlåtande bild av kineser.
Det är den bedömning jag har gjort som sagt, kanske Granskningsnämnden gör en annan bedömning och då kommer jag definitivt att ta åt mig av kritiken.” skriver Gunnarsson i inlägget.

SVT har nu stängt inlägget för ytterligare kommentarer.

Susanna Sköld

Ämnen i artikeln:

BarnkanalenSVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.