Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kritikstorm mot TV4 – kräver rättelse

Publicerad: 11 augusti 2014, 10:22

TV4-huset

Foto: Andreas Elgstrand

I fredags kallade TV4:s reporter de kristna som fördrivs i Irak för "kristna kurder". Detta har skapat en kritikstorm mot TV4 på sociala medier. Nu kräver Assyriska Riksförbundet att kanalen publicerar en rättelse i sändning.


Ämnen i artikeln:

TV4 NyheternaTV4Anders Oxelström

Många assyrier och andra reagerade starkt efter att ha tittat på morgonnyheterna i TV4 under fredagen.   I ett inslag om den rådande situationen för minoriteterna Irak använde TV4:s reporter ordet "kristna kurder" för att beskriva de som de senaste månaderna drivs bort i regionen.

Faktafelet blev extra känslig eftersom assyrierna både i dag liksom tidigare i historien fördrivs av bland annat kurderna. Hundratals upprörda assyrier i Sverige har kontaktat TV4 via mejl och på kanalens hemsida.   TV4 bemöter kritiken med att kanalen ska "lära för framtiden", men har hittills vägrat att gå ut med en rättelse i sändning.

En rättelse på hemsidan är en klen tröst anser Linda Asmar, styrelseledamot i Assyriska Riksförbundet och frilansjournalist.

– Assyrierna har funnits i Sverige i över 40 år, vi är över 120 000 i landet. Journalisterna borde vara mer pålästa än så. Det pågår en utrensning av assyrierna i Irak i detta nu. Vi som är ursprungsbefolkning i landet fördrivs bort vilket även inslaget handlade om. Då blir en sådan felaktighet extra känslig i sammanhanget. Säger man fel i en så stor kanal som TV4 sprids felaktig information till hundratusentals tittare. Tusentals assyrier har farit illa av detta, vad betyder då en rättelse på hemsidan. Skadan är redan skedd och det är väldigt nonchalant av TV4 att inte gå ut med en rättelse i sändning som till exempel SR brukar göra. Det är inte första gången som TV4 kommer med den här typen av faktafel i inslag om assyrier, säger Linda Asmar till Resumé.

Assyriska Riksförbundet kräver en rättelse av inslaget som sändes flera gånger under fredagens morgonsändningar.

– Det är extra känsligt eftersom kurderna är en av de folkgrupperna som är med och förtrycker assyrier i Irak. Jag har fått folkmordet på assyrier av kurder och turkar 1915 berättat för mig sedan jag var liten. Att de då använder "kristna kurder" för att beskriva hur assyrier fördrivs är hjärtskärande. Jag känner många kurder i Sverige och har inget emot dem.  

Hur går ni vidare nu?
– Vi fortsätter att ligga på och kräver en rättelse i sändning. Det är många som fortfarande inte har fått svar från kanalen och jag antar att de nu försöker få det att rinna ut i sanden. Det är deras strategi.

Anders Oxelström är ansvarig utgivare för TV4-Nyheterna.

– Det var ett misstag som gjordes av reportern på grund av stress. Det kanske inte är någon ursäkt, men det förklarar felet. Det fanns inget ont uppsåt från reporterns sida.

– Så fort vi blev varse om felet bad vi om ursäkt i sociala medier och publicerade en rättelse i sociala medier. Reportern har även personligen svarat på mejl från de tittare som blivit upprörda.  

Men ni har inte publicerat en rättelse i sändning?
– Det kan man alltid fundera på om vi skulle gjort. Vi gjorde bedömningen att de breda åtgärder vi vidtog tydligt visade att vi gjort fel och var ledsna för det.  

Är det aktuellt att det kommer en rättelse i sändning framöver?
– Det är inte otänkbart, även om jag anser att rättelser ska komma så fort som möjligt och riskerar att förvirra om de kommer för sent. Jag anser att det viktiga här har varit våra breda insatser för att svara på de mejl och andra reaktioner som har kommit.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.