Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kritiserar hyllade Astrid-dokumentären

Publicerad: 8 januari 2015, 09:32

Astrid Lindgren-dokumentären kritiseras.

Foto: Skärmdump från SVT.

Dokumentärserien "Astrid" som visats på SVT i jul har hyllats till skyarna och fått starka tittarsiffror. Nu ifrågasätter författaren Gun-Britt Sundström de positiva ord som riktats mot serien i en text på DN Debatt.


Ämnen i artikeln:

SVTAstrid Lindgren

Det är regissören Kristina Lindström som gjort dokumentären om Astrid Lindgren. Hon gjorde även tillsammans med journalisten Maud Nycander dokumentären om Sveriges tidigare statsminister Olof Palme som visades i SVT 2012, även den hyllad.

1 235 000 tittare såg i snitt de tre avsnitten som sändes om Astrid runt jul – en hög tittarsiffra för att vara en dokumentärserie enligt Thomas Lindhé, chef för publik- och utbudsanalys på SVT.

Men dokumentären borde inte hyllats så mycket som den gjort, tycker alltså författaren Gun-Britt Sundström. Enligt henne går serien helt förbi hur stor makt Astrid Lindgren hade i svenskt kulturliv. Att hon var förlagsredaktör, ledamot i samfundet De Nio och marknadsförare av sina egna verk.

"Tonårsgraviditeten och det bortlämnade barnet har det berättats om förut. Att den erfarenheten bildade klangbotten för hennes fortsatta liv och för mycket i hennes författarskap var filmens dominerande tema. Det är inte det som gör mig besviken, utan det är allt det som fattades", skriver Gun-Britt Sundström bland annat och fortsätter:

"Hennes yrkesroll som redaktör vid landets främsta barnboksförlag nämndes bara som något som konkurrerade om hennes tid: det var svårbegripligt (underförstått beundransvärt) hur hon hann med det arbetet samtidigt med bokskrivandet. Men hur rimligt var det egentligen i längden att sitta på de båda stolarna samtidigt? Det måste finnas rader av människor som kunde ha intervjuats om hur det var att ha henne som sin redaktör, som chef, som kollega. Som konkurrent. Var hon kontroversiell, eller var hon även som makthavare älskad av alla?"

Gun-Britt Sundström passar även på att rikta kritik mot dokumentären om Olof Palme – hon tycker att det saknas en beskrivning av "hur han blev som han blev".

"Kristina Lindströms film om Astrid ägnas i första hand den personliga bakgrunden (...) Men alltså... hurdan var hon... på jobbet? Både Astrid Lindgren och Olof Palme förtjänar bättre levnadsskildringar", skriver Gun-Britt Sundström.

Resumé söker Kristina Lindström.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTAstrid Lindgren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.