Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kronofogden ingriper inte mot TV4

Publicerad: 9 maj 2008, 18:08

Canal Plus hade begärt att Kronofogden skulle stoppa TV4:s sändning från matchen mellan Kalmar och Djurgården.
Men begäran avslås av Kronofogden.


Canal Plus hade begärt av Kronofogden att TV4:s kameror skulle monteras ner vid helgens match. Detta eftersom Canal Plus anser att rättighetsbolaget Kentaro sålt samma rättigheter två gånger.

Hovrätten gav nyligen Canal Plus rätt och Kentaro riskerar böter varje gång TV4 sänder en match från Allsvenskan som förvärvats efter det ursprungliga avtalet.

I Hovrättens dom fanns också en öppning för att Canal Plus skulle kunna kalla in Kronofogden för att stoppa matcherna. Något man också försökt att göra inför helgens match mellan Kalmar och Djurgården.

Men Kronofogden säger nej, eftersom tvisten inte gäller TV4:
"Även för det fall man skulle komma fram till att hovrättens beslut är verkställbart kan verkställighet mot annan än Kentaro AG inte ske. Att, såsom sökanden yrkat, vidta faktiska åtgärder hos en tredje man kan enligt kronofogdemyndighetens beslut inte komma i fråga", skriver kronofogden när man motiverar skälet till att avslå begäran enligt Fotbollskanalen.

TV4 kommer nu att sända matchen som planerat.
– TV4 har inget att göra med konflikten mellan Canal Plus och Kentaro. Vi har köpt våra rättigheter till svensk fotboll av Kentaro eftersom vi vill erbjuda TV4-Gruppens tittare så mycket bra fotboll som möjligt. Kronofogdens beslut innebär inget annat för oss än att vi fortsätter att följa vårt avtal med Kentaro, vilket innebär att vi sänder som planerat från allsvenskan i helgen, säger Hans Pekkari, sportchef på TV4.

Kentaro AG skriver i ett pressmeddelabde: "C More Entertainment ABs försök att hindra TV-sändningarna och därigenom allvarligt skada svensk fotboll nu stoppats. Det här är framför allt ett glädjebesked för svensk fotboll och dess publik."

På Canal plus ger man sig inte efter beskedet från Kronofogden. Bolaget har redan drivit ärendet vidare till tingsrätten.
– Det ligger hos tingsrättens för avgörande. Vi utgår från att myndigheterna ser till att domstolars beslut efterlevs, säger Mats Örbrink, programdirektör på Canal plus.

Hur snabbt kan ni få besked från tingsrätten?
– Vet inte, men vi räknar med att få besked under dagen.

Under fredagskvällen beslutade Tingsrätten att avslå Canal Plus begäran.  På Canal plus är man besviken:
– Jag tycker att det är anmärkningsvärt, med tanke på att domstolen redan konstaterat att vi utsatts för ett brott, kommenterar vd Per Borgklint, tingsrättens beslut.

Han fortsätter:
– Men vi får väl finna oss i läget och koncentrera oss på vitet i stället.

I helgen visar TV4 två allsvenska matcher, de sista innan Allsvenskan gör uppehåll inför EM-slutspelet.

Enligt Per Borgklint omfattas båda matcherna av vitet, vilket skulle innebära att Kentaro döms att betala fyra miljoner kronor per match om inte Högsta Domstolen kommer till en annan slutsats än Hovrätten.

Kentao tolkar å sin sida tingsrättens beslut som att ”hovrättens beslut till sin natur inte är verkställbart enligt svensk lag och att C More Entertainment ABs begäran om verkställighet på ett otillåtet sätt skulle innebära åtgärder mot parter som inte omfattas av hovrättens beslut.”

Kentaro anser också att Kronofogdemyndighetens beslut stöder bolaget i sin uppfattning att Högsta domstolen ”måste undanröja hovrättens felaktiga avgörande.”

Högsta Domstolen meddelar om man ger prövningstillstånd den 23 maj.

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.