Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Kungens vän gör "Året med kungafamiljen"

Publicerad: 3 januari 2011, 08:36

SVT kritiseras för valet av producent till klassikern ”Året med kungafamiljen”. För första gången är Meta Bergqvist producent för programmet. Hon är kungens vän och även hans påstådda ex-flickvän.


Ämnen i artikeln:

SVT

Foto: Kenneth Paulsson/SCANPIX

Programmet är 59 minuter. Bara två minuter ägnas åt boken ”Den motvillige monarken” och endast 40 sekunder handlar om prinsessan Madeleines brutna förlovning med Jonas Bergström.

Det är Meta Bergqvist – vän till kungen och i boken ”Den motvillige monarken” även utpekad som hans ex-flickvän – som producerar programmet. Hon har varit bjuden på kungens 50- och 60-årskalas.

”Medierna” i P1 har tagit upp det och i dag skriver även Aftonbladet om saken. Men SVT ser inga problem med valet av producent trots att public service-bolaget brukar ha en sträng policy – bland annat tvingades Karin Hübinette sluta som programledare för Agenda  när hennes syster Hillevi Engström (M) blev arbetsmarknadsminister.

– Karin Hübinette var programledare för Agenda och det fanns ju naturligtvis en stor risk för att hon skulle hamna i ett läge där hon själv skulle intervjua sin syster och det är så klart inte ok. Meta Bergqvist intervjuar ju inte någon, säger Helga Baagøe, kommunikationsdirektör på SVT, till Aftonbladet. Hon menar att det är skillnad mellan granskande program och underhållningsprogram som "Aret med kungafamiljen”.

Meta Bergqvist är en erfaren tv-producent. Hon har tidigare bland annat producerat ”Allsång på Skansen”. Men SVT får kritik.

– Även underhållningsprogram som handlar om högt uppsatta funktionärer bör göras på ett neutralt sätt. Det håller inte om det är en kompis eller god vän som gör programmet, säger Per-Arne Jigenius, professor i journalistik och tidigare PO, till Aftonbladet.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.