Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Lapidus advokatbyrå i TV4-såpa

Publicerad: 9 december 2008, 10:25

Försvarsadvokaterna är TV4:s realitysatsning inför nästa säsong. Stockholm-Köpenhamn har bland annat följt försvarsadvokaten Johan Eriksson, som hjälper massmördaren Mattias Flinks att försöka få sitt straff tidsbestämt.


Jens Lapidus är advokat på Försvarsadvokaterna. Han har också skrivit bästsäljarna "Snabba cash" och "Aldrig fucka upp".

Försvarsadvokaterna är ett samarbete mellan Metronome-bolagen Friday och Stockholm-Köpenhamn.

– Friday presenterade ursprungsidén, säger Henrik Bastin, vd för Stockholm-Köpenhamn, till Resume.se.

Han beskriver formatet som en fortsättning på tidigare arbetsplatsrelaterade realityformat som Färjan, Kustbevakarna och Stridspiloterna. Serien kommer att utspelas på advokatbyrån med just namnet Försvarsadvokaterna. Bland byråns jurister märks bland annat succéförfattaren och advokaten Jens Lapidus.

– Skillnaden mot tidigare inspelningar är att vi för första gången släpps in i en värld som tidigare i praktiken varit helt sluten. Vi kommer också in i social grupp 1. Advokater tillhör trots allt en mycket exklusiv grupp i samhället. Det kanske låter som stora ord, men jag anser också att det bra för rättssäkerheten, säger Henrik Bastin.

Hur öppna kan ni vara med tanke på att all sekretess som omgärdar advokat-yrket?
– Det har, som säkert alla förstår, noga prövats av våra jurister, TV4:s jurister och de själva som advokater. Men det är också viktigt att betona att fallen är av underordnad betydelse. Vi har valt att följa advokaterna i egenskap av personer.

Men det finns även klienter som valt att öppet medverka. Bland annat kommer teamet att följa försvarsadvokaten Johan Eriksson, som hjälper massmördaren Mattias Flink att försöka få sitt straff tidsbestämt. En av byråns advokater arbetar också med dödsmisshandeln i det så kallade Kungsholmsmålet.

Tror du att den här serien har samma attraktionskraft som de många advokatserier som redan går på tv?

– Det finns redan en amerikansk tv-serie som heter The Practice som är älskad just för att man får följa en liten kämpande byrå, fylls av patos och engagemang. Det är också samma känsla av engagemang som vi försöker fånga i det här formatet, det skulle aldrig ha fungerat om vi översatt formatet på några affärsadvokater. Det här handlar om brottmål, allt från återfallsförbrytare till de tyngsta mordmålen.

Hur balanserar ni skildringen av till exempel Mattias Flinks fall?
– Vi gör som i tidigare serier. Vi skildrar vardagen på plats. Det handlar inte om journalistiska ställningstaganden eller värderingar. Mattias Flink har gjort sig skyldig till ett ohyggligt brott, men han har också rätten till ett försvar. Det har varit den springande punkten för oss, som vi belyst utan att göra propaganda för försvarssidan.

Peter Willebrand

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.