Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Lasse Bengtssons miljondeal med TV4

Publicerad: 18 augusti 2010, 07:00

Resume.se kan avslöja att Lasse Bengtsson fick en miljonfallskärm av TV4 när han lämnade kanalen. Han skrev på frivilligt uppsägningsavtal och fick avgångsvederlag.


Ämnen i artikeln:

Lasse BengtssonTV4

Lasse Bengtsson. Foto: Anna Pernilla E. Olofsson Hjort.

Nyligen gick Lasse Bengtsson ut och berättade att han slutar på Nyhetsmorgon lördag för att börja arbeta som informationssamordnare på Svenska Afghanistankommittén i Kabul. Han har varit på kanalen sedan starten 1990 och har under den tiden bland annat varit nyhetsuppläsare, reporter och producent.

– Jag har fått erbjudande från Svenska  Afghanistankommittén som var oemotståndligt, därför kunde jag inte säga nej, sade Lasse Bengtsson till Expressen.se när det blev klart att han slutar på TV4.

Nu kan Resume.se avslöja att han nappade på ett frivilligt avgångsvederlag i miljonklassen.

Vid årsskiftet gick TV4 ut och erbjöd ett frivilligt avgångsvederlag till alla som hade fyllt 55 år eller hade varit med sedan starten. Runt 20 medarbetare tog erbjudandet. Enligt Annakarin Runestad, personaldirektör på TV4, fanns avgångsvederlaget i tre olika nivåer. Bland annat kunde medarbetare som hade varit med sedan 1990 få ut 1,5 årslöner, och de personer som var över 55 år kunde få 2 årslöner i fallskärm.

– Han tillsammans med flera andra tog det här erbjudandet, säger hon.

Före den 30 april i år skulle alla som ville nappa på förslaget ha skickat in en intresseanmälan. Lasse Bengtsson, som i juli berättade att han slutar på TV4, fick en fallskärm som enligt honom ligger ”inom ramen för det erbjudandet”.

– Mitt avtal var en egen grej. Jag fick det individuellt och det är individuella villkor för mig, säger han.

Lasse Bengtsson är 58 år gammal och har en inkomst av tjänst på 673 275 kronor för 2009. Enligt villkoren för TV4:s erbjudande innebär det att han får drygt 1,3 miljoner kronor i avgångsvederlag från kanalen, baserat på fjolårets inkomst. Men vilken exakt siffra det rör sig om är oklart.

– Jag tycker inte att det känns bekvämt för min del att kommentera hur mycket jag får. Det är privata och personliga uppgifter. Sen tror jag inte heller att det skulle vara okej för TV4 att jag gick ut och berättade hur mycket pengar det handlar om, säger Lasse Bengtsson.

Enligt honom gör de osäkra omständigheterna kring hans anställning i Kabul att fallskärmen är välbehövlig. Lasse Bengtsson menar att hans kontrakt är en provanställning på sex månader, och att det därför är osäkert hur länge han kommer att arbeta där. Om kontraktet med den Svenska Afghanistankommittén inte förlängs skulle han stå utan lön.

–Jag hoppas såklart att jag kommer att stanna där längre än så, men man vet ju aldrig. I så fall skulle jag inte ha någon inkomst alls, säger Lasse Bengtsson. Jag är glad att TV4 kan bidra till sådana här grejer.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Lasse BengtssonTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.