Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Lastbilsförare mördar prostituerade"

Publicerad: 10 november 2008, 09:45

I senaste Top Gear, motorprogram på BBC, hävdade programledaren Jeremy Clarkson att långtradarchaufförer har ett tuff jobb med bilkörning och mord på prostituerade. Nu rasar britterna och 1 900 har klagat hos BBC.


Det är inte första gången motorjournalisten/underhålaren Jeremy Clarksons kommentarer skapar upprörda känslor. Tidigare har han till exempel antytt att en tysk BMW-chef är misstänkt lika Hitler och påpekat att koreanska bildesigners äter hund.

Trots det är han en av Storbritanniens populäraste, och högst betalda, programledare. Senaste Top Gear hade lastbilstema. 7 miljoner britter såg programmet i söndags kväll. Det var då som Clarkson påpekade att lastbilsförare bara klagar på bränslepriser och mördar prostituerade.

På måndagen hade BBC fått in 188 klagomål på inslaget. Men samtidigt fick brittisk media blodvittring på ytterligare en välbetald programledare på BBC. Förra veckan stängdes radioprofilen Jonathan Ross av efter han sänt grova sexskämt i sitt program.

Därför har det bedrivits hetsjakt på Jeremy Clarkson i media. Daily Mail publicerade en artikel om programmet som illustrerades ned en bild på Peter Sutcliffe, en av Storbritanniens värsta seriemördare som var lastbilschaufför.

I onsdags hade fler än 1700 britter framfört sina klagomål till BBC.
Källor på BBC säger till Brandrepublic att många av dem som klagar medger att de inte tittar på Top Gear men blivit upprörda när de följt medierapporteringen.

En talesman för BBC tvingades till slut göra ett uttalande.
”De flesta av Top Gears tittare har klara förväntningar på Jeremy Clarksons sedan länge etablerade provokativa personlighet. Skämtet var ett sätt att överdriva och förlöjliga en orättvis urban myt om lastbilsförarnas värld och inte menat att såra någon.”

Men det hjälpte inte. I går hade BBC fått in ytterligare 200 klagomål.
BBC påpekar att 158 av de som kontaktat BBC framför sitt stöd till Jeremy Clarksons.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.