Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Lennart Ekdal: "Bra att ägare har synpunkter"

Publicerad: 24 november 2014, 15:44

Lennart Ekdal.

Foto: Jonas Eltes.

Redaktionschefen och ansvarige utgivaren Anders Lundborg hoppade först av EFN i protest nyligen efter en konflikt om en medarbetare och har precis valt att återvända. Förre TV4-profilen Lennart Ekdal har arbetat för EFN i två år och ser inga problem med att en ägare blandar sig i arbetet.


Ämnen i artikeln:

EFNLennart Ekdal

– Jag tycker att en redaktion ska kunna hantera om en ägare har en synpunkt. Det är väl bättre med ägare som har synpunkter än hur det var på till exempel TV4 där ägarna saknade publicistisk idé överhuvudtaget, säger Lennart Ekdal.

Han ser sig själv som en diversearbetare inom media och befinner sig på Aftonbladet när Resumé talar med honom – han ska göra Brottscentralen.
Lennart Ekdal tycker att det handlar om två frågor. Dels ett personalärende som har fått orimliga proportioner, dels själva kanalens trovärdighet.

– Jag har gjort 40-50 program under mina två år på EFN och jag har aldrig haft några begränsningar i mitt arbete, säger Lennart Ekdal.

Han föredrar en ägare som lägger sig i arbetet än en som inte gör det.

– Det är skillnad på en ägare som uttrycker en åsikt jämfört med en som lägger sig i om man ska intervjua X eller Y, säger Lennart Ekdal.

Han tycker snarare att man ska vara förbannat glad över ägare som vill satsa en enda krona på journalistik idag.

– Jag är på Bladet och där man gör sig av med massa folk och det var inte länge sedan samma sak gällde Expressen. Varje vecka ser vi nyheter om en nedmontering av den svenska journalistiken. Vi måste vara rädda om de arbetsplatser som finns, säger Lennart Ekdal.

Det är heller inte så märkligt att det uppstår konflikter i dagens pressade situation inom mediebranschen, resonerar Lennart Ekdal.

– Det är tuffa anställningsformer som råder. Vi som kan och har råd får väl ställa oss på barrikaderna, säger han.

Hur ser du på att Anders Lundborg har återvänt?
– Han är en stor tillgång på redaktionen. Så det var ju bra.

Hur ser du på det här med att han först lämnar och sedan återvänder?
– Folk blir jävligt upphetsade ibland och man ska nog vara lite försiktig innan man kastar sig iväg, säger Lennart Ekdal.

Han tycker inte att han själv stryker Handelsbanken medhårs i sitt program för EFN:

– Jag intervjuade en fondkille från Handelsbanken nyligen som blev förbannad över hur jag gick på honom och jag har haft intervjuer med många vd:ar som inte ingår i Handelsbankens sfär utan jobbar på konkurrenter. Även en bankdirektör förstår skillnaden mellan pr och journalistik, säger Lennart Ekdal.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

EFNLennart Ekdal

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.