tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Lokala röster är viktigt för demokratin"

Publicerad: 14 april 2014, 08:45

Lena Adelsohn Liljeroth.

Foto: Regeringskansliet.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth beklagar TV4:s beslut att lägga ned lokalredaktionerna. Hon säger också att även om hon känt till neddragningen hade hon inte kunnat påverka att sändningstillståndet ändrades.

Ämnen i artikeln:

Lena Adelsohn LiljerothNyhetsbolagetTV4

Yasmine Winberg

yasmine.winberg@resume.se


I förra veckan gick TV4:s ledning ut med att de ska lägga ned de lokala nyhetssändningarna. Därmed riskerar 140 journalister att förlora sina jobb – något som väckt stort missnöje.  

I samband med beslutet har Resumé varit i kontakt med kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, som tackar nej till långintervjuer – men svarar på frågor via mejl.  

– Jag beklagar beslutet. Lokala röster är viktigt för demokratin, men detta är TV4:s eget beslut, skriver hon till Resumé.  

Några dagar före beskedet kom, fick TV4 ett nytt sändningstillstånd där det inte längre fanns krav på lokala sändningar.

Tillstånden delas sedan 2008 ut från Myndigheten för radio och tv. Men Lena Adelsohn Liljeroth menar att det inte går att ändra sändningstillstånden i efterhand.  

– Enligt lagen får beslut om tillstånd inte innehålla andra programrelaterade villkor än dem som den sökande har godtagit.  

Politiker från oppositionen har under veckan sagt att de håller regeringen ansvarig för det som hänt och menar att du skulle känt till det här i förhand. Hur ser du på det?
– Jag har inte känt till det. Men även om jag hade känt till det hade jag inte kunnat påverka utformningen av TV4:s sändningstillstånd, dels eftersom det inte är regeringen som utfärdar tillståndet utan Myndigheten för radio och tv, dels eftersom tillstånd inte får innehålla andra programrelaterade villkor än dem som den sökande har godtagit.

Vilket ansvar har du som kulturminister att känna till sådana här neddragningar?
– Jag kan rimligen inte känna till ett kommersiellt programföretags affärsplaner i förväg om de inte berättar om dem för mig, skriver Lena Adelsohn Liljeroth.

Eftersom regeringen släppte ansvaret för att ge sändningstillstånd för tv-kanaler 2008 menar röster från oppositionen att det som hänt ändå är regeringens ansvar, oavsett om du känt till detta eller inte. Hur ser du på det?
– Det är ett märkligt uttalande, eftersom det är riksdagen som har beslutat om den ordning som vi har idag.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev