Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Löneförhandla aldrig med honom"

Publicerad: 18 maj 2010, 13:31

En workaholic med sjuk kapacitet som kan jobba dygnet runt – och en stjärna på att kommunicera. Baluba-bossen Peter Settman får mycket beröm av sina anställda. Men: – Löneförhandla aldrig med honom, säger en tv-producent till tidningen Chef som cheftestat Peter Settman.


Ämnen i artikeln:

BalubaChefPeter Settman

SVT-profilen Peter Settman, vd för produktionsbolaget Baluba, som sysselsätter runt 125 personer på helårsbasis. Foto: Rebecca Martin.

I nya numret av Chef cheftestas denna gång Balubas grundare, vd och kreative chef Peter Settman.

Av fotfolket på Baluba får han mycket beröm, bland annat för sin förmåga att kommunicera och för sitt engagemang.

– Peter är en av de två chefer som lärt mig mest i livet, säger en medarbetare som började sin karriär på Baluba.

– Peter skulle kunna vinna tio-kamp i tv-kunskap, han är den mest kompletta tv-människa jag känner, han kan klippa, regissera, producera, bildproducera, programleda – allt, säger en producent.

– Alla vet att han kan gå in och göra deras jobb lika bra som de själva, det får dem att skärpa sig.

Settman beskrivs som en ”workaholic” med ”sjuk kapacitet” – och en mästare på övertalning…

– Efter min första löneförhandling kom jag ut från hans kontor med flera kronor lägre i lön än jag hade tidigare. Och ändå var jag  nöjd. Det var först senare som jag började undra hur tusan jag kunde vara nöjd. Han är oerhört bra på att övertala folk. En försäljare av rang – men löneförhandla aldrig med honom, säger en tv-producent.

Samtidigt uppges Settman vara ointresserad av personalfrågor – han förväntar sig att folk ska vara självgående och han har inte tid med det emotionella, mjuka frågor, sägs det bland medarbetare som arbetat nära honom länge.

Peter Settman ledde tidigare Baluba tillsammans med Mats Ahldén, som hoppade av som vd 2008 då Settman ville ha en mer operativ roll, skriver Chef.

– Peter fick för sig att han skulle springa på samma bollar som Mats. Då började de gå i vägen för varandra och lägga sig i varandras jobb, berättar en medarbetare.

– Nu har många slutat, företaget har blivit så stort att det krävs en närvarande chef. Mats var motorn på golvet som höll ihop allt. Vem ska fylla det hålet? Peter gör det inte, säger en medarbetare.

Peter Settman  tjänade storkovan när Baluba, som omsatte 145 miljoner kronor förra året, såldes till finska Capman.

Peter Settman får totalt 29 poäng i Chefs cheftest och resultatet ”Med beröm godkänt”. Det räcker till en 14:e plats i Ledarligan som toppas av Dramaten-chefen Marie-Louise Ekman.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

BalubaChefPeter Settman

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.