Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Mångfalden minskar i SVT

Publicerad: 14 maj 2008, 11:33

Huvudresultaten i den 134 sidiga utredningen är att mångfalden i programutbudet på SVT1 och SVT2 minskat. Detta gällde både i det informationsinriktade och underhållningsinriktade utbudet.


Utredningen är ett samarbete mellan Granskningsnämnden för radio och tv och JMG. Den är ett led i granskningsnämndens uppdrag att följa och rapportera om hur programutbudet i svensk television utvecklas.

I en debattartikel i DN idag diskuterar författaren Kent Asp vad utredningen visar angående de svenska public service-kanalerna. Asp kritiserar att programbredden för SVT1 och SVT 2 har minskat de senaste åren. Enligt utredningen skedde den största minskningen under 2007, sedan Eva Hamilton tog över ledningen på SVT.

Det är den största minskning som skett ett enskilt år under de tio år som utbudet har granskats. Enligt Asp har drygt femton programtyper försvunnit i SVT1, med en liknande siffra i SVT2. Bara fem nya har tillkommit i respektive kanal. En av de programtyper som helt försvunnit ut SVT1s tablåer är ”minoritetsfaktaprogram”.

Trots att utredningen visar en ökad bredd i systerkanalen SVT24, måste det ifrågasättas om den minskade bredden i SVT1 och SVT2 kan uppvägas av den publikmässigt svagare SVT24, skriver Asp i DN.  Ett utbud som inte präglas av mångsidighet rimmar illa med public service och går emot grunden för sändningstillståndet, skriver DN.

Resumé har förgäves försökt att få tag på Eva Hamilton som suttit på seminarium med företagsledningen under morgonen. Hennes svar på Kent Asps debattartikel kommer på DN Debatt i morgon bitti, hälsar hon genom ombud.

Rebecca Martin

rebecca.martin@resume.se

Tobias Rydergren

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.