Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Masskrocken gav tittarrekord för TV4 News

Publicerad: 17 januari 2013, 10:47

Foto: TV4 News.

TV4 News har slagit sitt tidigare tittarekord med råge efter att masskrocken i Skåne och tågepisoden i Saltsjöbaden inträffat på en och samma dag. 426 000 såg TV4 News Live-bevakning av krocken, varav 262 000 tittade minst en minut på själva tv-sändningarna under en dag.


Ämnen i artikeln:

TV4 News

Masskrocken i Skåne vid Tranarpsbron vid E4 utanför Helsingborg har orsakat en persons död och flera personer ligger fortfarande kvar på sjukhuset.

TV4 News Livebevakning av Sveriges värsta masskrock genom tiderna drog rekordpublik:
– Vi  tycker naturligtvis att krocken är oerhört tragisk, men vi kan också  konstatera att den ledde till att många ville veta vad som har hänt,  säger Lenka Prokopec Karlberg, affärschef på TV4 News

Ni var den enda som hade Live-bevakning därifrån. Det verkar ha varit ett genidrag?
– Jo,  vi fick ju 462 000 tittare på en dag och det är rekord för oss. Vårt gamla  rekord ligger ju på 290 000 plus 50 000 startade streamingsändningar och  det hade vi i samband med stormen Sandys framfart i USA, säger hon.

TV4  News har också samarbeten med DN och Expressen om att få köra sina  Live-sändningar där, vilket gav ytterligare ett skjuts åt tittandet:
– Expressen  och DN låg länge med våra live-sändningar Vi ska finnas på plats och  vara ute först då det händer saker och sedan fylla på med analyser och  liknande, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Det låter som en  brandkårsutryckning med andra ord?

– Vi försöker hela tiden utveckla  vårt sätt att jobb och vi hade en väldigt lyckad bevakning av  masskrocken där allt fungerade perfekt, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Tåget som körde in i ett hus vid Saltsjöbaden blev också en stor händelse den dagen?
– Jo, det skedde ju på morgonen och det bidrog naturligtvis till de fina tittarsifforna, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Hon befinner sig i ett möte med danska TV2 News då Resumé talar med henne. Kanalen har funnits i fem år och är idag en av Danmarks största kanaler:
– Vi har hämtat idén från dem och vi träffas mycket för att utbyta lärdomar och erfarenheter, säger Lenka Prokopec Karlberg.

Hon berättar också att man har träffat BBC, Sky och Al-Jazeera för att prata om deras Live-kanaler:
– Vi vill ju veta hur man får en dygnet-runt-kanal att snurra utan att man går under på kuppen, säger Lena Prokopec Karlberg.

Lasse Herneklint är kanalansvarig på TV4 News och en av dem som fattade beslutet att man skulle livesända från masskrocken:
– Vi börjar ofta med en karta och telefon och sedan fyller vi på med intervjuer och bilder, säger han.

Han  menar också att tittarna inte störs av att man berättar samma saker  flera gånger i samband med större händelser. Han tycker också att just  masskrocken är ett skolboksexempel på hur en nyhetskanal jobbar.

Han  berättar också att man jobbade på liknande sätt i samband med tågkrocken  i Saltsjöbaden, men vill samtidigt lägga in en brasklapp:
–Båda händelserna är ju oerhört tragiska och det blir lite av den enes död den andres bröd.

Han menar också att Sverige har varit relativt förskonat från den här typen av katastrofartade händelser under en längre tid:

– TV4 News har tidigare haft mycket tittare i samband med skolskjutningarna i  Newtown samt stormen Sandy. Vid skolskjutningarna hade vi ett eget team  där, men om det sker något snabbt ute i världen är det alltid samma sak som  gäller. Vi börjar med en telefon och en karta, säger Lasse Herneklint.

Karl-Johan Byttner

Ämnen i artikeln:

TV4 News

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.