Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Medarbetarnas pik mot SVT:s ledning

Publicerad: 4 december 2012, 10:51

Artikeln där SVT-medarbetarna redovisar sin anställningsstatus.

Foto: Skärmdump från svt.se

I går kväll publicerades en artikel på SVT:s webb i anslutning till ett inslag om den samhällskritiska antologin "Skitliv". Längst ner i artikeln redovisade reportrarna sin anställningsstatus som en markering mot villkoren på SVT. – Det är jättesvårt att som ung medarbetare slå sig in på SVT, säger fotografen Andreas Idén till Resumé.


Ämnen i artikeln:

SVTKulturnyheterna

Boken "Skitliv" är en antologi om de osäkra anställningsvillkoren för många unga svenskar. Boken innehåller bland annat texter av komikern Nour el Refai och artisten Timbuktu.

I går kväll publicerade Kulturnyheterna en text på SVT:s sajt i anslutning till ett inslag om boken. Längst ner i texten valde man att göra en markering mot SVT:s personalpolitik.

"Två av de tre personer som har producerat detta tv-inslag är inte tillsvidareanställda av Sveriges Television.", skrev artikelförfattarna i slutet av texten.

Greppet uppmärksammades på Twitter av bland annat SVT:s fackordförande Petteri Kartunnen som även sitter i Journalistförbundets styrelse.

Även Sveriges Radios Arash Mokhtari, kulturskribenten och författaren Elin Grelsson Almestad, journalisten Sonja Schwarzenberger och ETC Stockholms redaktör Jonna Sima uppmanade sina följare att notera den sista meningen i artikeln.

En av upphovsmännen till inslaget som nämns i artikeln är fotografen Andreas Idén. Sedan tre år är han anställd som konsult under bemanningsföretaget Mediekompetens. Nu söker han en fast tjänst på SVT.

– Det var inte vårt initiativ att redovisa våra anställningsvillkor, men jag tycker att det var bra att deklarera tydligt hur det förhåller sig på SVT. Vi har dåliga villkor, säger Andreas Idén till Resumé.

Vad har ni fått för reaktioner?
– Det finns ingen rädsla. Vi är uppbackade av redaktionen som tycker att det här var helt rätt. Det är jättesvårt att som ung medarbetare slå sig in på SVT och vi har tidigare puffat för våra villkor i redaktionellt innehåll bland annat när Uppdrag Granskning gjorde ett reportage om bemanningsföretag.

Tror du att det här kan påverka dina förutsättningar nu när du själv söker fast tjänst?
–  Det har jag svårt att tänka mig. Jag tror inte ledningen kommer att ta med det här i sin bedömning.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTKulturnyheterna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.