Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Medverkade i SVT – fick 10.000 hatmejl

Publicerad: 11 mars 2013, 21:31

Baker Karim

Foto: Skärmdump från SVT Play

Regissören Baker Karim kämpar för svarta skådespelare. Efter sin medverkan i SVT:s Kulturnyheterna för några veckor sedan fick han motta 10 000 hatmejl.


Ämnen i artikeln:

SVTKulturnyheterna

Det inslaget som Baker Karim figurerade i för ett par veckor sedan berörde ”The Black List”.  En lista som ska uppmärksamm beslutsfattare i kulturvärlden om skickliga svenska, svarta skådespelare som de kan anställa.

Bakgrunden till initiativet är att Baker Karim, i sitt arbete som filmare har märkt att svarta personer ofta lyser med sin frånvaro på svenska scener. Inslaget sändes i Kulturnyheterna i SVT – kort därefter ramlade över 10.000 hatmejl in i regissörens inkorg.

– De tiotusen mejlen skickades av någon white power-grupp, tror jag. Av någon mejlrobot. När de kom mycket snabbare än vad jag kunde reda ut dem, blev jag tvungen att ta kontakt med min internetleverantör. Nu pågår en polisutredning och man tittar på vem som står bakom, säger Baker Karim till SVT.

Regissören är förvånad över de hatiska reaktionerna:

– Jag trodde nog att det jag sa var ganska okontroversiellt - att folk förstod att det var på det här viset. Så det är en ögonöppnare för mig att man inte kan säga sådant ostraffat i Sverige. Att säga att svarta och andra färger ska ha samma möjligheter är tydligen kontroversiellt.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

SVTKulturnyheterna

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.