Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Meter har lurat mig"

Publicerad: 24 april 2008, 08:06

Daniel Denikson vann en miljon kronor i Kanal 5:s dokusåpa "Miljonärerna". Men jublet fastnade i halsen – han fick skatteböter. – Jag har blivit lurad av produktionsbolaget Meter, säger han till Resume.se.


Daniel Denikson. Foto: Kanal 5.

Daniel Denikson vann en miljon kronor när han tog hem Kanal 5:s ”Miljonärerna”.

Men Denikson redovisade inte vinsten som lön i sin deklaration. Själv deklarerade han för noll kronor i inkomst under det året (2006).

Skatteverket anser att Denikson var anställd på produktionsbolaget Meter under sin tid i programmet. Skatteverket har därför beslutat att Denikson måste betala inkomstskatt även för sin vinstmiljon. Dessutom tvingas Denikson betala ett fyrtioprocentigt skattetillägg på den skatt som blir på den miljonen.

Av miljonern blir det bara kvar 300 000 kronor och till Resume.se säger Daniel Denikson att han bara följde instruktionerna från produktionsbolaget Meter.

– De sa att det förmånligaste var att pengarna betalades ut till ett aktiebolag och att Robinson-vinnarna också hade gjort det. Då fäljde jag de anvisningarna. Pengarna gick till ett aktiebolag som en kompis till mig har, säger Daniel Denikson.

Meter ville samtidigt att ett avtal upprättades där det stod att pengarna från Meter var Deniksons pengar och att de skulle skattas av aktiebolaget.

– Meter krävde en kopia av det avtalet som de skickade in till Skatteverket. Det var för att urskulda sig själva och skylla allt på mig, säger han.

Daniel Denikson ska begära omprövning hos Skatteverket. Får han inte rätt fär kommer han att vidta åtgärder mot Meter.

– Jag har varit i kontakt med en skattejurist som menar att jag absolut kan göra det, säger han.

Fyra av deltagarna i "Miljonärerna" fick pengarna utbetalda till aktiebolag.

Nicke Johansson, informationsansvarig på Meter:

– Det har skett ett misstag från vår sida av personal som inte jobbar här längre. I gott samarbete med Skatteverket har vi backat affären och gjort om det på ett riktigt sätt. Meter har betalat in källskatter och arbetsgivaravgifter. Det har inte utdömts något skattetillägg.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.