Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Metronomecheferna riskerar fängelse

Publicerad: 3 oktober 2008, 14:42

Tio personer åtalas i Bringholmhärvan: fem chefer på Metronome för att ha fått varor och tjänster i stället för lön och fem leverantörer som ställt ut osanna fakturor.


Ingemar Olsson och Tobias Bringholm åtalas för grovt försvårande av skattekontroll. Foto: Stefan Borgius

Tobias Bringholms berömda ”Fiskar och Bananer” hamnade i dag i Stockholms tingsrätt. Livsmedlen var internt täcknamn i Metronomes dotterbolag Meter och Mutter för fakturor som avsåg chefernas privata levnadsomkostnader.

De fall som kammaråklagare Martin Tidén valt ut och anser sig kunna styrka kostade Schibstedägda Metronome omkring nio miljoner kronor. I Tobias Bringsholms fall avser fakturorna renovering och utrustning till villan i Djursholm, utrustning till lyxbåten Andante och privata resor till Sydafrika.

Tobias Bringholm åtalas för grovt försvårande av skattekontroll och riskerar fängelse mellan sex månader och fyra år.

Metronomes förre vd Ingemar Olsson åtalas för samma brott. Han har enligt åklagaren fått privata levnadsomkostnader på 2 357 890 kronor betalda från Fisk- och banankontot.

Metronomes koncerndirektör Lars Sundén riskerar också fängelse för samma brott. Han har fått privata levnadsomkostnader om när 1,5 miljoner från Meter och Mutter.

Meters vd Peter Ahlberg åtalas också för grovt försvårande av skattekontroll. Hans Fisk- och bananpengar summerar åklagaren till drygt 3,5 miljoner kronor.

Den femte åtalade är Meters ekonomichef Jonas Arvidsson. Han har både fått privata tjänster betalda och medverkat till att bokföra de medåtalades osanna fakturor. Därför åtalas han för grovt försvårande av skattekontroll och medhjälp därtill.

De fem leverantörerna av varor och tjänster åtalas för medhjälp till grovt försvårande av skattekontroll. Åklagaren vill kalla ett halvdussin Metroneomeanställda samt en skatterevisor att vittna om företeelsen Fiskar och Bananer.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.