Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

MMS dömer ut Ellungs ekvation

Publicerad: 1 mars 2012, 14:56

Pontus Bergdahl, vd MMS (bilden), dömer ut Göran Ellungs kreativa kalkyler.

Foto: Erik Esbjörnsson.

TV4 News har i runda slängar 40 000 tittare per dag, medan TV4 hävdar att man har en kvarts miljon. Förklaringen från Nyhetsbolagets vd Göran Ellung är att Comhem-tittandet inte räknas in i MMS mätningar. MMS vd Pontus Bergdahl är kritisk: – Våra rekommendationer till samtliga tv-kanaler är att aldrig använda egna skattningar externt, säger han. MMS har också fått en beställning på att mäta Comhem-kanalen.


Ämnen i artikeln:

MMSGöran EllungNyhetsbolagetTV4 NewsTV4Comhem

Idag, torsdag kunde resume.se berätta att TV3:s presschef Max  Lagerbäck hånade Nyhetsbolagets vd Göran Ellung efter att denna använt  sig av egna skattningar för att bedöma tittarsiffrorna för TV4 News.

Enkelt  förklarat gick ekvationen ut på han använde sig att det faktiska och  mätbara tittandet i TV4 News i den egna kanalen och multiplicerade detta  med tre för att bedöma hur många Comhem-kunder som ser på TV4 News i  Comhems informationskanal.

"Om du sedan kör de faktiska siffrorna  genom "Ellungs ekvation" så sågs matchen av nästan tre miljoner", sade  Max Lagerbäck, med anledning av gårdagens landskamp där TV3 hade cirka  en miljon tittare.

Nu får han vatten på sin kvarn av MMS vd Pontus  Bergdahl.

Han menar att MMS rekommendation till samtliga tv-kanaler är  att aldrig göra egna skattningar externt:
– Vi har en officiell  valuta som bygger på siffror som MMS rekommenderar och det är extremt  olyckligt då det börjar figurera olika siffror och egna uppskattningar  från kanalerna, säger han.

Fram tills nu har alltså MMS inte mätt  Comhems informationskanal. Förklaringen är enkel.  Tittandet har varit  för blygsamt för att det ska vara mödan värt:
– Vi möter 100 olika  kanaler och sedan finns det alltid några udda kanaler som vi inte  mäter, vilket beror på det inte blir ekonomiska gångbart. Comhems egna informationkanal har varit en sådan  som vi inte mäter av just den anledningen, säger Pontus Bergdahl.

Han  menar också att TV4 News endast sänds vissa tider i Comhems informationskanal och  bedömer att tittandet fram tills nu har varit ytterst begränsat:
–  Det har inte varit så många som har tittat på Comhems  informationskanal, men jag kan inte bedöma hur många tittare det finns  idag sedan man har ändrat profil på kanalen, säger Pontus Bergdahl.

TV4 är MMS största kund och i dagarna har man nu beslutat sig för att även mäta Comhems informationskanal:
– Vi har precis fått en beställning och vi ska försöka få den på plats så fort det bara går, säger Pontus Bergdahl.

Han vill dock inte gå in på vem som har gjort beställningen.

Hur ser du på att Göran Ellung har blivit hånad av Max Lagerbäck för sina kanske minst sagt kreativa beräkningar?
–  Jag vill inte recensera Göran Ellungs ekvation, men även om han hade en  perfekt kunskap om hela Sverige och räknade exakt rätt avråder vi å det  bestämdaste från att använda något annat än den officiella valutan,  säger Pontus Bergdahl.

Så ni slet ert hår med andra ord?
–  Vi tycker att det är högst olyckligt. Vi har en stark valuta i Sverige  som allokerar cirka tio miljarder kronor per år om man räknar in både  reklamen och olika programbeslut och då är det högst olyckligt om det  förekommer siffror som förvirrar branschen, säger Pontus Bergdahl.

Han vill inte tillbaka till hur det såg ut 1992. Då mätte TV4 via GFK, SVT via Pub och Kinnevik via den så kallade TV3-panelen:
– Det finns all anledning att ha ett enda mätvärde, säger Pontus Bergdahl.

Hur påverkar det här er relation med TV4?
– Vi har en grundmurad kundrelation med dem, säger Pontus Bergdahl

Man  får känslan av att beställningen på att mäta Comhems informationskanal  har kommit till efter att de faktiska siffrorna för TV4 News-tittandet  har publicerats?
– Det är din slutsats, säger Pontus Bergdahl.

När  ni börjar mäta Comhem-kanalen blir det upp till bevis för Göran Ellung  att visa att man verkligen har 250 000 unika tittare per dag hos TV4  News?
– Jo, då får vi se vad valutan säger, säger Pontus Bergdahl.

Resume.se har upprepade gånger sökt Göran Ellung.

Karl-Johan Byttner

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.