Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Moské hotar polisanmäla Uppdrag Granskning

Publicerad: 30 januari 2013, 14:53

Programledaren Janne Josefsson

Foto: Pressbild: SVT

I kvällens "Uppdrag Granskning" följer man upp förra vårens moskéreportage. Nu hotar Göteborgs moské med att polisanmäla programmet för hets mot folkgrupp efter SVT:s klippning av programmet.


I maj sände SVT:s "Uppdrag Granskning" ett reportage där man ville undersöka vad som sker bakom kulisserna på Sveriges moskéer. Programmet skapade debatt efter att man visat hur en man tog mannens parti när en kvinna sökte råd för problem i sitt äktenskap.

I programmets uppföljning som sänds i kväll svarar Ahmed Al-Mofty, ordförande för Göteborgs moské, på frågor om kvinnosynen inom islam. Nu är han kritisk mot hur han framställs i programmet och överväger en polisanmälan för hets mot folkgrupp.

– De försöker utmåla oss som kvinnohatare och kvinnoförtryckare. Avsikten är att försöka skrämma svenskarna för islam och för muslimer. Vissa politiska krafter vill ha det på det här sättet, säger Ahmed Al-Mofty till Expressen.

I reportaget visas bland annat ett utdrag ur Ahmed Al-Moftys föreläsning där han säger "om kvinnan lämnar sin mans säng så kommer änglar hela natten förbanna henne ända vägen till morgonen".

Klippet är borttaget från nätet.

– Jag citerade en profet, men förstod att det lätt kunde misstolkas, säger Ahmed Al-Mofty till Expressen.

Inför kvällens program har Expressen tagit del av den oklippta versionen av "Uppdrag Granskning". Till kvällens inslag har SVT klippt bort ett citat från Ahmed Al Mofty som nyanserar hans tidigare uttalanden: "Att tvinga till sex är totalförbudet i islam".

Detta har fått Ahmed Al-Mofty att överväga en polisanmälan mot programmet. Nils Hansson, ansvarig utgivare på "Uppdrag Granskning" anser att de behandlat Ahmed Al-Mofty rättvist.

– Vi har behandlat honom väldigt korrekt. Och vi har också låtit honom ta del av en utskrift av hela intervjun för att han ska kunna se vilket urval vi har gjort. Det visar ju vilken öppenhet vi jobbar med, säger Nils Hansson till Expressen.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.