Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

MTG kan bli dansk sportjätte

Publicerad: 22 oktober 2008, 07:08

I dag avgör EG-domstolen om danska TV2 har fått statsstöd som snedvrider konkurrensen. Går domen mot TV2 kan det vara slutet för tv-kanalen.
Då är det stor chans att svenska MTG kan köpa TV2 Sport.


Danmarks största kommersiella tv-kanal TV2 balanserar på konkursens rand. För att inte den statsägda kanalen skulle bli tvingad att ställa in betalningarna i somras gick danska staten in med ekonomiskt stöd.

En viktig anledning till den ekonomiska krisen är att bankerna inte vill ge TV2 krediter. Anledningen till bankernas motvilja är att EG-domstolen i dag ska avgöra om TV2 tidigare fått för mycket statsstöd.

Går EG-domstolen mot TV2 är det nattsvart i TV2:s ruta.

– Förlorar vi har vi inte längre något TV2 som vi känner till dag, säger kanalens vd Merete Eldrup till Børsen.

EG-domstolen har tagit upp ärendet bland annat på grund av anmälningar från TV2:s konkurrenter SBS och MTG.

Det pikanta i historien är att om TV2 förlorar kan bolaget tvingas att sälja ut delar av sina tillgångar vilket MTG kan tjäna på.

Förra våren startade TV2 betalkanalen TV2 Sport. En av bolagets få framgångar som redan efter ett år genererar vinst.

Men kanalens startades tillsammans med svenska MTG som äger 49 procent.

I avtalet med TV2 finns en klausul som ger MTG förköpsrätt av kanalen. Om det kommer ett bud på TV2 har MTG två månader på sig att bestämma om man ska använda sig a förköpsrätten.

Samarbetet innebär också att TV2 Sport har dansk ensamrätt på MTGs sporträttigheter i utbyte mot att MTG-ägda Viasat har ensamrätt att sända TV2 Sport via sattelit i Danmark. Avtalet gäller fram till 2013.

Det betyder att till exempel Telenor-ägda Canal Digital knappast vill lägga bud på TV2.

MTG Danmark spekulerar inte i ett framtida köp av TV”.

– Vi är otroligt nöjda med vårt samarbete med TV2 och TV2 Sport. Och därför ska vi fortsätta vårt samarbete, säger danske MTG-chefen Jørgen Madsen till Berlingske.

TV2:s Merete Eldrup håller dock en försäljning av sportkanalen öppen. ”Allt” är till salu om EG-domstolen går mot kanalen.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.