Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

MTG om Hockey-VM: Kommer bli mer delade rättigheter framöver

Publicerad: 24 maj 2017, 09:16

Per Nunstedt (sportchef) och Anders Jensen (vd) på MTG.

Foto: Pressbild

MTG ska återigen sända Hockey-VM – rättigheten som satte tv-koncernen på kartan. Nu berättar vd:n Anders Jensen om förhandlingarna med SVT och framtiden för sporträttigheter.


Ämnen i artikeln:

Anders JensenMTGHockey-VM

I dag gick MTG ut med nyheten om att de kommer att dela på sändningsrättigheterna till Hockey-VM med SVT under åren 2018-2023.
– Vi har haft en dialog under lång tid kring att göra något kring Hockey-VM. Men vi bestämde oss relativt nyligen i en liten grupp om att försöka få ett samarbete till stånd. Vi har jobbat hårt med konstruktiva och positiva dialoger och har landat i en bra lösning. En viktig komponent är att vi sänder vartannat år. Det blir det en tydligare avgränsning vad som går i public service respektive kommersiellt, säger vd:n Anders Jensen.

Varför var det viktigt?
– För att kunna sälja ett samlat paket till kunder och annonsörer. När PUT:en är under press blir det en viktig del i vår affär att det ska det ska hänga ihop. En annan viktig kommersiell aspekt är att vi får börja sända redan 2018. Det är ett OS-år och nu kan vi erbjuda ett alternativ.

För MTG:s del är betyder det extra mycket att återigen få sända Hockey-VM.
– Både internt och i dialogen med kunder. Jan Stenbeck skrev tv-historia när han nästan kuppartat flyttade Hockey-VM till TV3, som då var en liten kanal, och lät SVT sända med 15 minuters fördröjning och TV3-logga. Under de 23 åren som vi sedan sände mästerskapen lärde vi oss att producera sportsändningar i absolut toppklass. TV3 har definierats av ishockeyn, säger Anders Jensen och fortsätter:

– När vi bestämde oss för att släppa rättigheterna 2011 trodde vi inte att det skulle bli några problem. Men det visade sig att hockeyn var väldigt viktig för oss.

Nästa år kommer man återigen se Tre Kronors framfart i den klassiska kanalen.
– TV3 blir huvudkanal tillsammans med Viaplay som sänder alla matcherna under alla åren.

Det har ryktats att era fri-tv-kanaler skulle vara till salu. Innebär det här beskedet att det inte blir något av det?
– Jag kan dementera att de skulle vara till salu. Som koncern är vi är till salu varje dag eftersom vi är ett börsbolag. Men vår nordiska verksamhet integreras i allt större utsträckning. Det finns ingen mening att sälja någon del av den.

Det har talats om att delade rättigheter kommer bli allt vanligare när priserna stiger. Hur ser du på det?
– Det är något vi har sett under en tid och som vi kommer att se mer av framöver, just eftersom att konkurrensen globalt är så pass tuff. På mindre marknader måste man samarbeta för att ha råd. Vi är positivt inställda till samarbeten och är extra glada för just det här.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Anders JensenMTGHockey-VM

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.