Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

MTG vill sälja sina tv-kanaler

Publicerad: 27 december 2016, 12:26

MTG:s linjär-tv är till salu.

Foto: Andreas Elgstrand.

MTG vill sälja sina traditionella tv-kanaler i Norden, däribland TV3 och TV6. Enligt Resumés källor har ett prospekt funnits ute på marknaden sedan i våras. Bolaget vill inte kommentera uppgifterna.

Ämnen i artikeln:

Jørgen Madsen LindemannTV3TV6MTGViasatMTG TVTv-branschen

FT

Fredrik Thambert


Det senaste året har MTG satsat stenhårt på två saker: köp av bolag inom e-sport och dyra sporträttigheter som exempelvis Premier Leauge. Målet är att förvandla det traditionella tv-huset till en digital underhållningskoncern.

Med samma logik har investeringarna bromsats i de linjära tv-kanalernas tablåer, med undantag av OS som sändes i somras. Dessutom genomförde MTG TV ett sparpaket i fjol för att öka lönsamheten i bolaget. Enligt källor till Resumés är det ett sätt för MTG att snygga till siffrorna inför en kommande försäljning av sina tv-kanaler.

Enligt flera av varandra oberoende uppgiftslämnare gick MTG ut med ett prospekt till flera potentiella köpare redan i våras där de bjöd ut MTG TV för en okänd summa pengar. Prospektet uppges innefatta samtliga fri-tv-kanaler i Norden – däribland TV3, TV6 och TV10. Däremot ingår inte betal-tv-kanalerna, Viaplay och de digitala tillväxtbolagen inom MTGx. Enligt Resumés uppgifter är prospektet fortfarande ute på marknaden.
– Rykten och spekulationer kommenterar vi aldrig, säger MTG:s kommunikationschef Jessica Sjöberg.

Tidigare i år sålde MTG sitt innehav i ryska CTC Media. Nyligen sålde de sina fri-tv-verksamheter i Afrika. Dessutom uppges MTG:s tjeckiska tv-bolag säljas inom kort. Bulgarien och Baltikum sägs stå på tur.

I den senaste kvartalsrapporten steg förvisso intäkterna från fri-tv och radio i Norden till 1147 (1029) miljoner kronor, till stor del drivet av det ökande tittandet under OS i Rio. Men koncernchefen Jørgen Madsen Lindemann bjöd samtidigt på en hint om var MTG:s framtid ligger:

"Tittandet sker i allt högre utsträckning online, on-demand och på mobila plattformar och vi har en tydlig och fokuserad strategi för att kapitalisera på denna globala trend. Vi fortsätter därför aktivt att utvärdera vår portfölj för att säkerställa att vi koncentrerar våra resurser till de produkter och verksamheter som erbjuder den största långsiktiga potentialen" skriver han.

Frågan är dock vilka skulle kunna tänkas vara intresserade av att köpa tv-kanalerna. Den allmänna uppfattningen tycks, enligt Resumés källor, vara att MTG:s ägare vill ha på tok för mycket betalt. I sammanhanget nämns Discoverys köp av SBS TV i Norden för 1,3 miljarder euro år 2013 som ett skräckexempel.

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev