Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

MTR tog fram eget modelltåg – då bytte SVT "På spårets" vinjett

Publicerad: 14 december 2017, 13:48

MTR Express modelltåg och SJ:s X2000 i "På Spåret".

I "På spårets" vinjett syns ett klassiskt X2000-tåg i modellformat. MTR Express ansåg att det var otillbörligt gynnande av SJ – och tog fram ett eget miniatyrtåg. Men till årets säsong har SVT valt att skrota introt.


Ämnen i artikeln:

På SpåretSJSVTMTR Express

När vinjetten till "På Spåret" togs fram hade SJ monopol i Sverige. Men sedan dess har marknaden avreglerats och i dag konkurrerar bland annat MTR Express om resenärerna mellan Stockholm och Göteborg.

Tidigare i år hörde MTR:s dåvarande vd Johan Söör av sig till SVT och klagade över att det populära programmet exponerar ett SJ-tåg på bästa sändningstid varje fredag. De ansåg att SVT bjöd på gratis smygreklam. För att hjälpa SVT att leva upp till devisen "konkurrens på lika villkor" har MTR skapat ett eget modelltåg som också skulle kunna få rulla i vinjtetten. Tyvärr för deras del valde SVT att göra om introt till den nya säsongen som hade premiär förra veckan.
– Sorgligt nog blev det inte blev något MTR Expresståg i vinjetten. Vi lade en hel del resurser på att ta fram vårt eget modelltåg i rätt skala men SVT insåg i alla fall sin fadäs och valde att ta bort vinjetten helt, vilket vi ser som en liten seger, kommenterar Per Nasfi, marknadschef MTR Express.

På Spårets ansvariga utgivare Christina Hill minns att MTR hörde av sig och klagade på vinjetten.
– Det stämmer. Men då hade vi redan fattat beslutet om att göra om den, säger hon till Resumé.

Istället fär den animerade tågresan leds nu tittaren direkt in i studion med en uppdaterad logotyp.
– Det var länge sedan vi gjorde om grafiken, och i fjol bestämde vi oss för att göra något nytt. Det där typen av vinjetter är på utdöende, säger Christina Hill.

Bidrog det att MTR Express hörde av sig?
– Då hade vi hade redan bestämt oss. Men det underlättade belsutet. Det här var faktiskt inget jag hade reflekterat över innan de hörde av sig.

Något modelltåg från MTR Express har hon dock inte sett röken av.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

På SpåretSJSVTMTR Express

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.