Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

"Naturligt att en Bonnierchef tar över"

Publicerad: 20 april 2009, 09:34

Canal Plus avgående vd Per Borgklint kan summera två intensiva år som företagsstädare: – Det är aldrig kul att sparka folk, men nödvändigt. Jag har uppdraget från aktieägarna.


Ämnen i artikeln:

Canal Plus

Per Borgklint lämnar Canal Plus.

När Per Borgklint kom till Canal Plus efter nyår 2007 var det ett rörigt företag som genomgått tre ägarskiften på fem år:
– De hade väl haft ny vd varje år och alltid varit till salu, konstaterar han. Då blir det sällan tid till strukturella åtgärder.
– Canal Plus kärnverksamhet är att köpa in, förädla och sälja rättigheter. Därför skapade jag en strömlinjeformad organisation och outsourcade så många kringtjänster som möjligt.

För två år sedan hade Canal Plus 185 anställda och gick i stort sett plus minus noll. I dag har förtaget 50 anställda och gjorde i fjol en vinst på omkring 175 miljoner kronor. Nettoomsättningen landade kring 1,6 miljarder, vilket ger en elva procents rörelsemarginal. Försäljningen ökade i fjol med cirka tio procent.
– Vi har fått ordning på företaget, skapat tillväxt och lönsamhet och fått rätt struktur, säger Per Borgklint. Canal Plus har gått från en rätt otydlig produkt till action, drama, comedy och sport i hd. C Sports är den största betal-tv-tjänsten på nätet. En traditionell betal-tv-kanal har blivit en bredare produkt. Och vi har höjt priserna.
– Nu är företaget färdigt att integrera och vidareutveckla ihop med TV4. Och det är inte jag den bäste att göra.

Varför det?
– För att jag inte kan Bonniers. Det är naturligt att en Bonnierchef tar över.

Vad ska du göra?
– Jag har en del grejor på gång. Jag behöver utmaningar som är krävande. Och det ska väl gå att i hitta som det nu ser ut i ekonomin. Sen kan det vara skönt att vara ledig ett tag. Jag har två barn, tre och fem år, som ska hämtas och lämnas i tid.

Vilka avgångsvillkor får du?
– Det är en sak mellan mig och företaget.

Per Borgklint är 36 år och ekonom från högskolan i Jönköping. Efter några år i familjeföretaget som tillverkar bilreservdelar kom han till Tele 2. I fem år var han marknadsansvarig för Beneluxländerna, Storbritannien och Irland och bodde fem år i Amsterdam. För två år sedan rekryterades han till Canal Plus.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Canal Plus

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.