Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nej till porrstopp i Bonniers filmkanal

Publicerad: 8 september 2010, 13:34

Porren i Canal+ är värd en kvarts miljard för Bonnier. Därför blir den kvar, trots att nätet är nedlusat med gratisporr. – Vi har utrett frågan och kommit fram till att den ska vara kvar, säger Canal+ operative chef Johan Kleberg.


Ämnen i artikeln:

BonnierCanal PlusJohan Kleberg

truefalse

Johan Kleberg

Canal+ sänder porrfilm vid midnatt och ett par timmar framåt. När TV4 köpte betalkanalerna för två år sedan ingick även en renodlad porrkanal med namnet Canal 69 som sände hela natten.

Pressad av kritiska frågor från såväl personal som ägare­ och medierna beslöt vd Jan Scherman att lägga ner Canal 69 och tillsätta en utredning om porrens framtid i Canal+ filmkanaler och som pay-per-view-tjänst.

Porren är kvar och aktualiserades på branschgalan Kristallens seminarier. TV4:s programdirektör Göran Ellung hänvisade till utredningen, men antydde sam­tidigt att porren kunde komma att kastas ut.

Göran Ellung vill inte tala med Resumé, men hävdar i ett mejl att frågan fortfarande utreds.

Det är en total feltolkning, hävdar Canal+ operative chef Johan Kleberg:
– Erotiken är ett efterfrågat innehåll som en del i ett brett utbud. Tittarsiffrorna går upp när vi visar erotik. Vi har kommit fram till att den ska finnas kvar.
– Vi duckar inte för att vi är en aktör på erotikmarknaden. Det ställer krav på hur vi agerar när vi förvärvar rättig­heter. Vi går igenom allt material för att kontrollera att de medverkande har rätt ålder, att de inte är påverkade och att det inte förekommer våld.

Johan Kleberg vill varken lämna några tittar- eller omsättningssiffror, men räknar på Resumés anmodan ut att porren utgör omkring tre procent av utbudet.
– Men den utgör en betydligt mindre del av programbudgeten.

Det senare är ingen överdrift. Utbudet av porr är enormt och även mängden professionellt inspelad film överstiger efterfrågan. Enligt Resumés källor kostar en tvåtimmars porrfilm för den svenska marknaden högst 10 000 kronor och då ingår obegränsat antal visningsrätter.

Canal+ uppges ha ett programlager på omkring 500 filmer för ett inköpsvärde av högst 5 miljoner kronor. En enda inköpare har också i uppgift att granska och klippa bort olagliga eller olämpliga scener i samtliga filmer.

Dessutom klipps varje film om för den lite prydare nors­ka marknaden som förbjuder könsorgan i rörelse. Vissa producenter uppges filma akterna ur två vinklar, varav en mindre uppenbar version för den norska och andra strängare marknader.

Enligt Resumés källor visade TV4:s utredning att Canal+ riskerade att tappa omkring 100 000 av sina närmare en miljon nordiska abonnenter till konkurrenten Viasat om porren togs bort. Det skulle ge ett intäktstapp brutto på 250–300 miljoner kronor.

Merparten av Canal+ abonnenter på sport- och filmkanaler är män. Enligt TV4-utredningen betraktar de porren som den faktor som kan väga över i valet mellan konkurrenterna. Trots att samma vara finns i överflöd gratis på nätet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.