Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

”Nej till tv-debatter inför valet i Storbritannien”

Publicerad: 13 januari 2015, 13:37

Cecilia Tengmark, pr-konsult på Prime.

Cecilia Tengmark, pr-konsult på Prime och bosatt i London, menar att valet i Storbrittanien kan komma att öppna upp möjligheter för valdebatter online.


Ämnen i artikeln:

Prime

Inför Storbritanniens förra parlamentsval, 2010, livesände tre brittiska tv-kanaler partiledardebatter. Intresset var stort och mycket av mediebevakningen inför valet kom att handla om partiledarnas insatser i tv-rutan.

I maj är det dags för nytt val, men denna gång ser läget för liknande tv-debatter annorlunda ut. Enligt de senaste opinionsmätningarna har fler partier chans att ta större plats i parlamentet. EU- och invandringskritiska UKIP är den stora utmanaren, men även de gröna och det skotska nationalistpartiet är till viss del med i matchen.

Frågan om vilka partier som bör få delta i tv-debatterna har därför väckts och Ofcom, Storbritanniens mediaregulator, har nu kommit med ett preliminärt utlåtande där de föreslår fyra partier: Torys, Liberaldemokraterna, Labour och nu även UKIP. Premiärminister David Cameron, som riskerar att förlora konservativa röster till just UKIP, har som respons meddelat att han inte ställer upp i några tv-debatter inför valet, så länge de gröna inte också bjuds in. Cameron vet att de gröna kan vinna röster från både Liberaldemokraterna och Labour och valtaktiken verkar ha tagit fart på riktigt.

Det finns goda skäl till att debatterna ska äga rum igen. Vid förra valet nådde de ut till 22 miljoner människor, en betydligt högre siffra än för andra politiska tv-program i Storbritannien, och bland de yngre väljarna hade debatterna särskild betydelse: över 50% av väljarna mellan 18-24 uppgav att tv-debatterna hjälpte dem att bestämma sig inför valet.

Men frågan är om det blir några tv-debatter alls denna gång. Allegra Stratton, politisk redaktör på BBC, har svårt att se en lösning, samtidigt som både UKIP och Labour kritiserar David Cameron och menar att debatterna bör kunna hållas utan honom, något som i praktiken kan bli svårt eftersom de berörda tv-kanalerna har en skyldighet att i sin valbevakning ge mer och likvärdigt utrymme till partierna på Ofcoms "prio-lista".

Möjligen öppnar det här istället upp för valdebatter online. Andra webbforum berörs nämligen inte av samma regler och därför har Youtube (Google), The Guardian och The Daily Telegraph nu gått ihop och bjudit in fem partier (Torys, Liberaldemokraterna, Labour, UKIP och De Gröna) till interaktiv debatt hos Youtube. Det återstår att se vilka partier som tackar ja, men kanske blir följderna av valtaktiken i Storbritannien denna gång ett genombrott för digitala, interaktiva onlinedebatter.

Ämnen i artikeln:

Prime

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.