Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nordiska rådet vill ha ny tv-kanal

Publicerad: 21 april 2010, 09:19

Norsk opera och danskt tv-drama i stället för amerikansk action?
Nordiska rådet jobbar nu aktivt för en samnordisk tv-kanal som ska konkurrera med amerikanskproducerad tv.


På 1960- och 70-talet var det vanligt med samnordisk lördagsunderhållning vilket var en anledning till att public service fick så dåligt rykte. Nu är idén om förbrödringen över tv-gränserna på gång igen.

Det är Nordiska rådet, en samarbetsorganisation mellan de nordiska länderna, som nu jobbar aktivt för att införa en nordisk kanal. Diskussionen har funnits ett tag men nu har Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott fattat beslut om att jobba för en så kallad ”kulturkanal”. Förebilden är den fransk-tyska kanalen Arte som sänt sedan 1992.

Enligt Nordiska rådet finns det i dag en ökad efterfråga på kulturprogram i public service och därför finns det utrymme för en samnordisk kanal. Kanalens innehåll ska vända sig till hela den nordiska tv-publiken och fokusera på ämnen som rör nordisk och europeisk kultur.
– Med en samnordisk tv-kanal skulle befolkningarna i de nordiska länderna få ett reellt alternativ till det massiva utbud av i synnerhet amerikanskproducerad tv, som dominerar public servicestationerna i de nordiska länderna. Samtidigt skulle det kunna bli en ny plattform för att öka intresset för nordisk konst och kultur, inte enbart inom Norden, men också utanför, säger Olemic Thommessen, medlem i Nordiska rådets kultur- och utbildningsutskott.

Men troligtvis blir det mer en tv-portal, som SVT Play, än tv-kanal och Thommessen påpekar att kanalen ska vara ett komplement till public servicekanalerna i de nordiska länderna.

Billy Andersson

Redaktör magasin

billy.andersson@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.