Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Norge avskaffar tv-avgiften

Publicerad: 15 december 2016, 15:21

NRK:s serie SKAM har gjort stor succé.

Nu har den norska regeringen beslutat sig för att skrota tv-licensen i sin nuvarande form. Vilken finansieringsmodell som ska ersätta den är inte klart, rapporterar NRK.


Ämnen i artikeln:

Public ServiceTV-licensNRK

Tv-licensens vara eller icke vara har debattarats under lång tid i Sverige. Nu gör vårt grannland slag i saken och avskaffar sin motsvarighet, berättar NRK.
– Vi har bestämt oss för att NRK-licensen ska bort. Den ska inte längre vara knuten till en tv-apparat. Tv-pejlarna kommer inte att komma till den dörr bara för att du har en tv. Däremot kommer vi att införa en öronmärkt medieavgift, säger kulturministern Linda Hofstad Helleland till NRK.

Exakt hur medieavgiften kommer att utformas är inte klart.
– Den blir antigen knuten till ett hushåll eller en person, säger hon.

Orsaken till skiftet är befolkningens förändrade medievanor.
– Regeringen har bestämt att vi ska ha ett starkt public service med en mångfald i utbudet. Då är vi också måna om att samhället ska finansiera det.

Ett förslag är att finansieringen ska ske via skattsedeln.
– Det kan betyda en skatt per person, men det ska vi titta närmare på. När människors medievanor ändrar sig så pass snabbt är det nödvändigt att få till en annan finansiering av NRK, säger Linda Hofstad Helleland till NRK.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

Public ServiceTV-licensNRK

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.