Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nu vill de höja tv-avgiften

Publicerad: 16 mars 2015, 11:09

Redan i år ska det kosta 96 kronor mer att äga en tv.

Foto: Colourbox.

Tv-avgiften har inte höjts sedan 2009. Men i år vill public service-bolagen att det ska bli dyrare att äga en tv-apparat. En orsak är Högsta förvaltningsdomstolens dom som rev upp avgiftsbeläggningen av datorer.


Ämnen i artikeln:

TV-avgiftTV-licensRadiotjänst

Den 13 juni i fjol beslutade Högsta förvaltningsdomstolen att datorer och surfplattor inte omfattades av tv-avgiften. Följden blev att ett stort antal personer avanmälde sina innehav, och Radiotjänst tvingades betala tillbaka de pengar som de dragit in.

Vid årsskiftet hade antalet tv-avgifter minskat med 85 000 efter domen, enligt företagets egna beräkningar. I Sveriges Radios budgetunderlag för 2016 som skickades till Kulturdepartementet i slutet av februari föreslår de nu en höjning av tv-avgiften.

Orsaken är att rundradiorörelsen väntas gå med förlust de kommande åren i fall intäkterna inte ökar. Redan från den 1 juli i år vill de ha en årlig avgiftshöjning på 96 kronor, och därefter en höjning med två procent per år. Alternativt att en höjning på 150 kronor sker vid årsskiftet.   Det här skulle innebära att tv-avgiften ligger på 2348 kronor per år 2019, jämfört med dagens nivå på 2076 kronor.  

– Avgiften är inte höjd sedan den 1 januari 2009. Samtidigt har programbolagen fått sina medel uppräknade med två procent årligen under den här perioden. En anledning till att riksdagen inte höjde avgiften år 2014 var att vi ökade antalet avgiftsbetalande kraftigt under 2013 och inledningen av 2014. Men i och med Högsta förvaltningsdomstolens dom försämrades utgångsläget med minskade förväntade intäkter som följd, säger Carl-Gustav Johansson, vd på Radiotjänst.  

Trots bortfallet av licensbetalare sedan Högsta förvaltningsdomstolens dom ligger antalet betalande på all time high – cirka 3 545 000 betalande hushåll vid årsskiftet.  Ändå räknar alltså Radiotjänst med ett underskott om inget görs.

– Bara för att det är den högsta siffran någonsin behöver inte det betyda att det är tillräckligt många för att täcka upp intäktsförlusten. Om datorägarna hade fått fortsätta betala hade det varit 150 000 - 200 000 fler betalande än 2013, men det hade förmodligen ändå funnits ett behov av att höja, säger Carl-Gustav Johansson.

Nu ligger frågan hos regeringen, och beslutet om en eventuell höjning ska tas av Riksdagen. Antingen redan i vår eller till hösten. Men Radiotjänsts vd tycker inte att det är så stora förändringar att tala om.
– Det är åtta spänn mer i månaden, så det är inga chockhöjningar.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.