Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Ny lag gör tittarna till vinnare

Publicerad: 27 januari 2011, 14:29

Sugen på gamla teveklassiker? En ny lag gör det enklare för SVT att återanvända upphovsrättsskyddat arkivmaterial på internet. För paraplyorganisationen Copyswede kan den lagändringen ge stora intäkter.


Ämnen i artikeln:

UpphovsrättSVT

Igår klubbade riksdagen igenom en ny lag som ska göra det enklare för etermedieföretag att återanvända upphovsrättskyddat material som finns i företagets arkiv. Radio och tv-företagen ska kunna träffa avtal med organisationer som företräder svenska rättighetsinnehavare om återanvändning av egenproducerat material. Ett av dessa är Copyswede en paraplyorganisation som företräder 14 organisationer, däribland Stim och författarförbundet.

–  Avtalslicensen gör att SVT nu kan vända sig direkt till oss och förhandla om ersättning istället för att behöva söka sig till alla de enskilda upphovsmännen, säger Mattias Åkerlind vd på Copyswede.

Genom företaget får artister, regissörer och skådespelare ersättning för sina insatser. Enligt Mattias Åkerlind har Copyswede diskuterat möjliga avtalslösningar med SVT och SR länge. De nya bestämelserna träder i kraft 1 april.

–  Vi vet inte idag hur ersättningsnivåerna kommer att se ut. Det är Public Serviceföretagen som avgör vad de vill åstadkomma med den här möjligheten. Finns det ett intresse från SVT blir det en vinst för alla, inte minst för tittarn , säger Matias Åkerlind.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

UpphovsrättSVT

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.