Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nya förslaget kan drabba MTG

Publicerad: 8 februari 2013, 08:05

Förslaget på en lista med stora sportevenemang som måste sändas i fri-tv kan bli ett hårt slag för betal-tv-kanalerna. Ett tydligt exempel är OS-rättigheterna som MTG lade vantarna på ifjol.


Ämnen i artikeln:

MTGSVTTV4

Igår fick Myndigheten för radio och tv i uppdrag att analysera konsekvenserna för marknaden om en evenemangslista införs. De ska också redovisa hur tv-rättigheterna ser ut i andra EU-länder, varav flera sedan länge har en lista över sportevenemang som måste kunna ses av en stor majoritet av befolkningen.

Myndigheten ska också utreda om Sverige behöver övergångsbestämmelser om listan införs, vilket skulle kunna mildra exempelvis MTG:s situation om OS anses ingå bland de evenemang som majoriteten av det svenska folket ska ha tillgång till.

Andra rättigheter som skulle kunna infattas är Fotbolls-VM och Hockey-VM.  
– En fråga som jag hoppas att utredningen kan bidra till att ge svar på är vilken skillnad en evenemangslista i praktiken innebär för tv-tittarna, säger kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) i en kommentar.  

Det var i maj förra året som oppositionen tvingade fram ett beslut om att frågan ska utredas. Regeringen ansågs inte att det behövdes. Bakgrunden till att frågan dök upp var just MTG:s köp av rättigheterna till OS i Sotji och Rio de Janeiro.   Den 15 november ska utredningen vara klar.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

MTGSVTTV4

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.