Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nya tv-nätet igång

Publicerad: 30 november 2009, 14:31

I morgon startar det sjätte tv-nätet, ett år försenat. Boxer sänder fem nya kanaler, men bara kunder med ny tv kan se dem.


Ämnen i artikeln:

Boxer

Det är fyra gamla bekanta kanaler som återkommer i marknätet efter något års frånvaro: Star, 7, BBC World News och Disney XD samt nykomlingen Showtime.

De fyra förlorade sina platser i marknätet vid förra tillståndsgivningen, men fick i stället plats i det sjätte tv-nätet som sänder med den nya komprimeringstekniken Mpeg 4. Då får nästan dubbelt så många kanaler plats.

Starten av det sjätte nätet har fördröjts på grund av bråk om prissättningen mellan statens sändarbolag Teracom och myndigheten Post- och telestyrelsen. Sändningarna med ny teknik skulle ha startat senaste förra årsskiftet, men först i höst har sändarnätet byggts ut till 60 procents täckning från Hallandsåsen till södra Norrland.

I morgon kan alla kunder hos Boxer se de fem nya kanalerna gratis, förutsatt att de har en tv eller box med Mpeg 4-teknik. Alla nya tv-apparater och boxar har numera Mpeg 4, men en stor del av Boxers kunder har både gammal box och äldre tv och kan därför inte se de nya kanalerna.

– Vi vet inte exakt hur många av våra 680 000 kundhushåll som har Mpeg 4, säger Boxers informationschef Johan Bobert.

Från årsskiftet hoppas vi kunna sända fler nya kanaler. Då hamnar alla Mpeg 4-kanalerna i paket och vi får bättre koll på antalet.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Ämnen i artikeln:

Boxer

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.