Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nyhetsbolaget förbättrar resultatet med 110 miljoner

Publicerad: 5 februari 2015, 14:02

Åsa Tillberg

Foto: Andreas Elgstrand

Nyhetsbolaget minskar det negativa rörelseresultat på 119 miljoner 2013 till 9 miljoner kronor 2014 – en resultatförbättring på 110 miljoner. Vd:n Åsa Tillberg berättar att bolaget inom kort kommer att signa sitt ett nytt avtal med en kund utanför Bonniersfären. – Jag tror att vi kommer att gå med vinst 2015, säger hon till Resumé.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergNyhetsbolagetTV4

Både under 2012 och 2013 gjorde Nyhetsbolaget ett negativt rörelseresultat på omkring 120 miljoner kronor. Under fjolåret har produktionsbolaget vänt utvecklingen. Rörelseresultatet har förbättras med 110 miljoner till -9 miljoner kronor. Det är även långt bättre än budgeten för verksamhetsåret som låg på knappt -40 MKR.

– Det som ligger bakom resultatförbättringen är en konsekvent effektivisering både på administrativ och redaktionell nivå. Vi är en plattare och mer modern organisation i dag. Jag vill understryka att vi har inte behövt säga upp någon personal. Nedsläckningen av lokal-tv var kostnadsneutral för oss och påverkar inte Nyhetsbolagets resultat.

Ni är helt beroende av hur mycket TV4 är villiga att betala för nyheterna. Får ni ut era kostnader fullt ut?
– Tidigare har produktionen av Nyhetsmorgon, Nyheterna, Kalla Fakta och "Efter Tio" kostat mer än vad vi får betalt. I dag är vi i balans och får så mycket betalt som det kostar att göra programmen. Produktionen därutöver går på kommersiella villkor.

Vilka är era externa kunder i dag?
– Programmet "SOS Djur" som går upp snart går i och för sig i Kanal 7 som är en av TV4-Gruppens kanaler, men här är villkoren helt kommersiella. Vi gör också webb tv-magasin och dagliga nyhetssändningar åt Dagens Industri och inom kort kommer vi att göra klart med en kund utanför Bonniersfären.  

Hur påverkas ni när TV4 planerar att samla sitt rörliga innehåll på en och samma digital plattform?
– Vi påverkas inte så mycket vi är en innehållsleverantör som i dag helt gått över till att jobba plattformsneutralt.

Vi levererar det innehåll som beställs.   Kommer ni att genomföra nya sparpaket?
– Precis som alla företag så ser vi över våra kostnader. I dagsläget har besparingarna blivit klara ett år tidigare än vad vi hade räknat med och nu ska vi skapa pengar. Jag tror att vi kommer gå med vinst 2015.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.