Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nyhetsbolaget tar över Scandinavian Studios

Publicerad: 1 oktober 2015, 08:10

Åsa Tillberg, vd på Nyhetsbolaget.

Nyhetsbolaget tar över förlusttyngda Scandinavian Studios från Bonnier Growth Media. Vd:n Åsa Tillberg ser att det finns samordningsvinster att hämta.


Ämnen i artikeln:

Åsa TillbergBonnier Growth MediaNyhetsbolagetScandinavian StudiosProduktionsbolag

Scandinavian Studios grundades av Anna Bråkenhielm tillsammans med Bonnier år 2011. Men i fjol köptes hon ut från bolaget av Bonnier Growth Media, och Jessica MacDowall, tog över vd-posten. Nu sker nya förändringar igen, då Scandinavian Studios blir ett dotterbolag till Nyhetsbolaget.
– Det är logiskt ur ett koncernperspektiv. Vi har konkurrensutsatt och tuff marknad, och då är det bättre att kraftsamla istället för att ha internkonkurrens, säger Nyhetsbolagets vd Åsa Tillberg.

Scandinavian Studios producerar program som Rakt in i hjärtat (SVT), Djurskyddarna (TV4) och Fest hos Bindefeld (Kanal 5). Trots flera egna format har de gått med brakförlust sedan starten. I fjol landade rörelseresultatet på -11,5 miljoner kronor vid en omsättning på 11,8 miljoner. Åsa Tillberg tänker vända utvecklingen genom samordning.
– Vi har en större produktionsapparat på plats. En viktig komponent är att vi kan äga hela produktionen från ax till limpa här. Vi behöver inte lägga ut saker i särskilt stor utsträckning, vilket gör att man tappar marginaler. Nu får vi stordriftsfördelar eftersom Nyhetsbolaget har en stor apparat som är igång hela tiden, säger hon.

Vad innebär det här tillskottet för er del?
– Vi stärker vår traditionella produktionsbolagsverksamhet. Scandinavian Studios har sina produktioner och program med hög kvalitet som vi ska förvalta. Våra produktioner har en liknande profil, så vi ligger nära varandra redan som det är. Men Scandinavian Studios lönsamhet måste förbättra.

I samband med affären lämnar Jessica MacDowall vd-posten i bolaget.

Fredrik Thambert

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.