Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Nyhetsmorgon kritiseras för att ha bjudit in anti-feminist

Publicerad: 18 september 2012, 09:02

En skärmdump från Nyhetsmorgons sändning i morse. Kawa Zofalgary till vänster och Pär Ström till höger.

I morgonens sändning av TV4:s Nyhetsmorgon fick den anti-feministiska debattören Pär Ström debattera och göra reklam för sin nya egenpublicerade bok. Detta kritiseras bland annat av journalisten Inti Chavez Perez som menar att Ström bara bjuds in på grund av sitt ”skandaliseringsvärde”.


Ämnen i artikeln:

Nyhetsmorgon

Pär Ström, som har gjort sig känd på nätet för att genom sin  sajt Genusnytt gå till hårda angrepp mot feminism, var gäst i morgonens sändning av  Nyhetsmorgon.

Där debatterade han sin nya bok, som han har gett ut på egen hand  genom print on demand-tjänster, med vänsterdebattören Kawa Zolfagary,  som bland annat skapat Facebook-gruppen Vita kränkta män.

Nyhetsmorgon får nu kritik på flera håll i sociala medier för att de  låter Pär Ström göra reklam för en kontroversiell bok som inte ges ut av ett bokförlag.  

En som är kritisk är journalisten Inti Chavez Perez, med ett förflutet på SVT och SR, som i ett  blogginlägg skriver: ”Att släppa en bok på det här sättet är något som  ses med skepsis av oss journalister” och menar att när han jobbade på Sveriges Radio gjorde de inte radio om böcker som inte var utgivna på bokförlag.

Inti Chavez Perez skriver vidare:

”Huruvida han har något på fötterna eller ej spelar ingen roll. Pär  Ström får passage till medierna eftersom han har ett  skandaliserings-värde. Medielogiken uppskattar helt enkelt folk som  vågar säga såna saker som man vet att man egentligen inte får säga runt  fikabordet (...) När Pär Ström nu släpper ny bok och återigen ska svassa runt  i medierna visar det på vilken devalvering som skett inom  samhällsjournalistiken, som i sin iver att vara underhållande glömt sitt  uppdrag. För underhållande samhällsjournalistik kan faktiskt vara lika  faktakritisk som den journalistik som inte görs i underhållningssyfte.”

Resume.se har sökt ansvarig utgivare för Nyhetsmorgon, Lotta Folcker under dagen. Hon hälsade först genom TV4:s presstjänst att hon skulle återkomma, men meddelar senare att hon är upptagen resten av dagen och inte kan besvara några frågor.

I ett mejl från presstjänsten kommenterar hon på följande sätt kritiken mot Nyhetsmorgon:

"I Nyhetsmorgons breda redaktionella arbete debatteras och speglas olika åsikter i samhället oavsett om de förts fram genom debattinlägg, böcker eller bloggar."

Linus Fremin

Ämnen i artikeln:

Nyhetsmorgon

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.