Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Öppet Aktuellt får missnöjet att jäsa

Publicerad: 31 januari 2008, 10:42

Aktuellts sajt Öppen redaktion hade 30 000 besökare en rekordvecka före jul, normalt pendlar siffran runt 15 000. Och reportrarna knorrar: – Men alla biter ihop tappert, säger Aktuelltchefen Eva Landahl.


Aktuellts nyhetsankare Anna Hedenmo och Jarl Alfredius. Foto: SVT.

Den 19 november lanserades nya Aktuellt: fördjupat kring två huvudteman, med ny studio och en lättsamt slipslös Jarl Afredius.

Sedan rasade tittarsiffrorna: veckan efter trettondagen hade var tredje tittare försvunnit jämfört med samma vecka i fjol. Aktuellt var nere i 537 000 tittare. Rapport har också tappat, men bara var tionde tittare på ett år och är ofta ungefär dubbelt så stort som Aktuellt.

– Vi hade räknat med tittartappet, säger Aktuellts chef Eva Landahl. Det är Rapports uppgift att vara störst och det finns många som gör avrapporterande nyhetsprogram. Vi är inte oroliga, även om jag självklart hellre skulle vilja ha en miljonpublik.

Vid omgörningen startade Aktuellt sajten Öppen redaktion. Där kan tittarna via svt.se följa redaktionens dag, höra diskussioner om ämnesval och programutformning, kommentera programmen och få svar från redaktionen. Två anställda jobbar med att filma redaktionens jobb och lägga ut materialet.

– Vi har fått ett hyfsat bra antal besökare, tycker Eva Landahl. Som bäst har vi haft 30 000 unika besökare per vecka. En normalvecka? Tja, ungefär hälften.

– Tanken var inte att generera maximalt med klick, utan att skapa dialog och engagemang. Vi jobbar vidare med kommentarer och synpunkter vi får in på webben. Vi håller på med en större genomgång av vad tittarna tyckt den första tiden

Ämnesvalen är den fråga som engagerar tittare mest:

– Det har lett till en mer intensiv publicistisk debatt på redaktionen, säger Eva Landahl. Vi har också fått en annan ton i våra redaktionella diskussioner. Att vara filmad sätter fokus på hur vi pratar om vår publik och dem vi ska bevaka.

Men allt är inte frid och fröjd på Aktuellt:

– Nej, det är ingen hemlighet att vi haft diskussioner internt, medger Eva Landahl. Det har varit tufft för några, men alla biter ihop tappert.

Får vi verkligen se allt då?
– Nej, frågor om källskydd tar jag givetvis direkt med reportern i enskildhet. Men ambitionen är att visa allt. Det har hänt två gånger att jag sagt till om att stänga av kameran. En gång rörde diskussionen SVT:s interna företagsstrategi, den andra var när Mats Knutson hade en exklusiv nyhet som vi inte ville lägga ut för tidigt på dagen.

Leif Holmkvist

Reporter

leif.holmkvist@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.