Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Överexponerade Ebba von Sydows bok – nu bötfälls SVT

Publicerad: 4 december 2012, 16:08

Ebba von Sydow

Foto: Linda Alfvegren/SVT

Under 2011 visade SVT ett inslag om Ebba von Sydows bok i Godmorgon Sverige. Inslaget var ett av flera som fälldes i Granskningsnämnden och SVT valde att överklaga. Nu står det klart att förvaltningsrätten i Stockholm avslår ansökan och SVT döms att böta totalt 150 000 kronor.


Ämnen i artikeln:

Ebba von SydowGranskningsnämndenSVT

Det var i SVT:s "Godmorgon Sverige" som kanalen visade ett inslag om Ebba von Sydows bok "Kungligt snygg: mäktiga modedrottningar och stilsäkra prinsessor". För drygt ett år sedan fälldes inslaget av Granskningsnämnden för radio och tv.

SVT valde sedan att överklaga beslutet till förvaltningsrätten i Stockholm. Nu väljer förvaltningsrätten att gå på Granskningsnämndens linje. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

"Förvaltningsrätten bedömer att SVT:s handlande i fråga om bildexponeringen av Ebba von Sydows bok tyder på en i vart fall nonchalant inställning till reglerna om otillbörligt gynnande.", skriver förvaltningsrätten i sitt beslut.

För inslaget om Ebba von Sydows bok i "Godmorgon Sverige" får SVT böta 50 000 kronor. Samtidigt bötfälls SVT för otillbörligt gynnande av ett antal tv-spel och böcker. Sammanlagt tvingas SVT betala 150 000 kronor i böter.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.