Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Överexponerade Zlatanboken – nu straffas SVT

Publicerad: 22 januari 2013, 11:01

Omslaget till Zlatans biografi

Foto: Albert Bonniers Förlag

Zlatan Ibrahimovic biografi "Jag är Zlatan" blev snabbt en hyllad snackis när den släpptes förra hösten. SVT gav boken mycket utrymme i ett Sportnytt-inslag – för mycket anser Förvaltningsrätten som dömer SVT att betala 50 000 kronor i särskild avgift för otillbörligt gynnande.


Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimović

Förra hösten var Zlatan Ibrahimovic biografi "Jag är Zlatan" av David Lagercrantz den stora boksnackisen. Boken fick massivt utrymme i media och kvällstidningarnas sportbilagor gjorde utdrag från boken till förstasidesnyheter vid flera tillfällen.

I samband med boksläppet gjorde SVT ett inslag om fotbollshjätens biografi. Bland annat lät man författaren Björn Ranelid recensera boken i studion. Inslaget blev anmält till granskningsnämnden som ansökte om att SVT ska åläggas att betala en särskild avgift på 50 000 kronor för otillbörligt gynnade.

SVT bestred granskningsnämndens ansökan och menade att recensionen ingår i SVT:s uppdrag. Public service-företaget ansåg att bokens exponering motiveras av allmänintresset.

Men SVT:s vädjan bet inte på Förvaltningsrätten. I sin dom skriver man att längden på inslaget var mer omfattande än motiverat, vilket innebär otillbörligt gynnande. Det skriver nyhetsbyrån Siren.

"Exponeringen av boken ”Jag är Zlatan” som skett i ett inslag i Sportnytt har inneburit ett gynnande av kommersiellt intresse. Även om inslaget till viss del kan anses ha ett informations- och ett underhållningsintresse kan bl.a. längden på inslaget inte anses motiverad och därför får det kommersiella gynnandet också anses otillbörligt."
……
"Exponeringen har varat under relativt lång tid samt haft spridning i en rikstäckande tv-kanal. Inslaget utgör en överträdelse av klara och tydliga regler. SVT har tidigare brutit mot reglerna om otillbörligt gynnande av kommersiellt intresse. Det finns ett allmänt intresse av att respekten för bestämmelserna upprätthålls. Att exponeringens art och omfattning ska kunna bero på vem recensenten är saknar stöd. Därmed får det anses befogat att en särskild avgift döms ut. Det av gransknings- nämnden ansökta beloppet, 50 000 kr, är väl avvägt.", skriver Förvaltningsrätten i sin dom.

Inom tre veckor kan SVT överklaga beslutet till Kammarrätten.

Andreas Rågsjö Thorell

Webbredaktör

andreas.thorell@resume.se

Ämnen i artikeln:

Zlatan Ibrahimović

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.