Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Pensionär dömd för misshandel – SVT fimpar avsnitt

Publicerad: 9 november 2012, 12:57

"Kan du slå en pensionär?" sänds nu i SVT. Ingen av personerna på bilden är inblandade.

Foto: Karl Nordlund/SVT.

SVT stoppar två redan inspelade avsnitt av serien "Kan du slå en pensionär?". Anledningen: en av pensionärerna har tidigare dömts för misshandel och hemfridsbrott. – En skandal, tycker deltagaren Sydney "Big brother" Onayemi.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under sommaren spelade Jarowskij in åtta avsnitt av serien "Kan du slå en pensionär?" som nu sänds i SVT. Men två avsnitt kommer inte att visas för tittarna. Detta efter att kanalen i sista stund uppmärksammats på att en av deltagarna dömdes för misshandel och hemfridsbrott i slutet av 2010.

Brottet i fråga ägde rum i juni samma år. Den aktuella deltagaren, som är i 70 års-åldern, blev störd av några grannar som hade fest på kvällen. Denne gick därför in på deras tomt för att säga ifrån. Men det hela urartade och en av grannarna blev slagen i ansiktet. Straffet för deltagaren, som nekade till brott, blev villkorlig dom och dagsböter.

Micael Lekberg är ansvarig utgivare för programmet på SVT. Han bekräftar för Resumé att kanalen i sista stund stoppar två av programmen, och att det "bland annat" har att göra med deltagarens misshandelsdom.  
– Det är en av anledningarna, säger han.

Men personer som är dömda för brott har ju figurerat i SVT förut?
– Man får göra en bedömning av lämpligheten utifrån varje enskilt tillfälle. Självklart är man inte diskvalificerad bara för att man har en brottsdom i bagaget. Generellt sett gör vi en sammanvägning av vad vi vet, och tar ställning där efter.

Enligt uppgift till Resumé är en orsak till SVT:s beslut att brottet skulle ha haft rasistiska förtecken. Det är dock inget som deltagaren har dömts för, och Micael Lekberg vill inte heller kommentera den uppgiften.

En som är upprörd över SVT:s beslut är Sydney "Big brother" Onayemi, en av deltagarna i programmet. Han menar att kanalen straffar någon som redan har sonat för sitt brott.
– Det här är en skandal tycker jag. Det drabbar dessutom flera andra deltagare som har ägnat en stor del av sommaren åt att spela in tv-program som nu inte kommer att sändas, säger han.

Micael Lekberg har full förståelse för att andra medverkande nu kan känna sig ilskna och besvikna över att deras insatser inte visas i rutan.  
– Jag har jättestor förståelse för det. Det är tråkigt. Vi hade inte velat hamna i den här situationen.

Borde ni inte ha kollat upp deltagarna bättre och tidigare?
– Jo, den här gången har vi tillsammans med produktionsbolaget inte nått ända fram. Det är bara att beklaga. Vi upptäckte en sak sent i produktionen, och då blev det ett sådant här beslut. Men med hänsyn till de inblandade går vi inte på några detaljer.

Fredrik Thambert

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.