Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Petter upprörs över slavkontrakten

Publicerad: 18 januari 2012, 08:32

Petter är starkt kritisk till kontrakten i The Voice. .

Foto: TV4.

Rapparen Petter är upprörd över "slavkontrakten" för deltagarna i The Voice. Deltagarna fråntas till och med rätten till sin egen personlighet. Han har slagits för att få till en förändring i kontrakten, skriver Aftonbladet.


Ämnen i artikeln:

UniversalThe VoicePetter

I går avslöjade SR sanningen om TV4:s nya storsatsning ”The Voice”.

Deltagarna kontrakt är så kallade 360-avtal vilket gör att deltagarnas rättigheter är minimala. Deltagarna tvingas överlåta alla  musikrättigheter till skivbolaget Universal och rättheterna till  eventuell kringförsäljning i form av t-shirtar, porträtt eller en  biografi. Artisterna måste även ge bort 20  procent av inkomster utanför artisteriet och "den exklusiva rätten till  personligheten".

Per Herrey,  jurist på Musikförbundet, reagerar starkt.

– Det är det värsta jag har  sett. Man gör sig själv livegen. Vad ska priset vara för att få vara med  i ett tv-program?, säger han till ”Mitt i musiken” i P1.

Per
Sundin, vd på skivbolaget Universal, slår i  från sig.

 – Det hänger med från det internationella  avtalet och är en olycklig formulering som inte är så klockren. Men man  ska också komma ihåg att det här är ett avtal som har konstruerats för  den internationella marknaden, säger han.

– Vi har förklarat allt klart och  tydligt med två jurister närvarande, säger Per Sundin i programmet.

The Voice-coachen Petter Askegren är kritisk till avtalen.

– Jag kände till att avtalet byggde på en 360-modell som jag personligen är generellt väldigt negativt inställd till. Med det sagt uttryckte jag också ett starkt misstycke till alla berörda parter inklusive Talpa som äger formatet, skriver Petter i ett mejl till Aftonbladet.

Petter blir ännu mer kritisk när han får höra att bolaget även kontrollerar "talangens personlighet". Han säger att det är orimligt.

Efter kritiken kommer Universal att se över det finstilta, lovar bolagets vd Per Sundin, enligt Aftonbladet.

Magnus Helander

Ämnen i artikeln:

UniversalThe VoicePetter

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.