Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Piratpartiet anmäler SVT

Publicerad: 6 maj 2014, 09:09

Söndagens debatt i Agenda.

Foto: Skärmklipp från SVT Play.

SVT:s opartiskhet ifrågasätts av Piratpartiet som anmäler Agenda till granskningsnämnden efter partiledardebatten i söndags kväll. Partiet anser att kanalen i förväg flaggat för EU-diskussioner, men uteslutit Piratpartiet, som förra valet fick 7,13 procent av rösterna.


Ämnen i artikeln:

PiratpartietGranskningsnämndenSVTAgenda

Med några veckor kvar till EU-valet var det inte bara Piratpartiet som reagerade på söndagens Agenda.  

Under programmet skrev DN:s chefredaktör Peter Wolodarski skrev på Twitter: "Någon i tv-huset som noterat att det är EU-val om exakt tre veckor?"  

Men Anna Troberg, partiledare i Piratpartiet, upplevde att partierna under debatten diskuterade europavalsfrågor.  

– Dessutom presenterar man debatten som om den är viktig inför EU-valet. När debattdagen kom pushade man också för EU-valet i förintervjuerna. Då är det märkligt att vi blev uteslutna, säger Anna Troberg och fortsätter:  

– Vill mest sätta fingret på att det här är ett demokratiproblem långt bortom Piratpartiet.  

Hon säger att de haft en dialog med SVT via mejl och sociala medier.  

– De hänvisar till att de har den här debatten med riksdagspartierna varje år, som vanligt. De har haft svårt att kliva tillbaka och erkänna att de tänkt fel.  

Eva Landahl, programchef på SVT Nyheter och valansvarig, förklarar varför Piratpartiet inte fanns representerade i debatten.  

– Agendadebatten har vi två gånger om året när riksdagspartierna lagt sina budgetförslag. Då bjuder vi alltid in till en debatt som handlar om den svenska politiken. Piratpartiet sitter inte i riksdagen och finns därför inte representerade i den debatten, säger hon.

Hon säger också att Piratpartiet kommer att vara med i kanalens EU-utfrågningar.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:


Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.