Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Polisen om Efterlyst-pausen: ”Det är bara tråkigt”

Publicerad: 17 december 2014, 16:11

Efterlyst läggs ner och Jonas Trolle är skeptisk,

Foto: TV3 och Leopard Förlag

TV3:s Efterlyst tar en paus i vår – efter nästan 25 år. Det beskedet kom från TV3 i går efter att programmet fått svikande tittarsiffror. – Det finns inget positivt med att programmet läggs ned – det är bara tråkigt, säger Jonas Trolle, kriminalkommissarie vis Länskriminalpolisen i Stockholm.


Ämnen i artikeln:

EfterlystLeif GW PerssonTV3Robert AschbergHasse AroPolisen

I början på året lämnade Hasse Aro Efterlyst och ersattes av Robert Aschberg och Jenny Gourman Strid. Men nu står det alltså klart att programledarduon inte längre kommer att synas i rutan. Efterlyst ska göras om och kommer eventuellt tillbaka först under hösten 2015.

Samtidigt som tittarna övergett Efterlyst i allt större utsträckning har SVT:s program Veckans Brott med professorn Leif GW Persson gått bra. Leif GW Persson har tidigare medverkat i Efterlyst under flera års tid, men sa till Aftonbladet redan när Hasse Aro hoppade av att de borde lägga ner programmet.

Hos Polisen möts nyheten med sorgsna reaktioner.

Jag kan inte svara för hela Sveriges poliskår, men har använt Efterlyst några gånger själv. Det är en kanal för oss att komma ut i som försvinner – och det är ju inte bra. Vi ser att alla möjligheter för oss att komma ut och få våra frågeställningar besvarade är positiva, säger Jonas Trolle.

Han har ingen statistik på hur många brott som klarats upp med hjälp av TV3-programmet.

Min uppfattning är att det absolut hjälpt till att klara upp brott. Det har också gett viktiga ledtrådar i vårt arbete i och med att folk fått ringa in. Efterlyst har fungerat som en uppföljningsfunktion med äldre händelser i att man gjort uppföljande reportage. I vanliga nyhetsmedier är inte återkopplingen lika vanligt förekommande. I Efterlyst har man kunnat ta upp något som är flera år gammalt som sedan klarats upp.

Förutom aspekten att brott klarats upp säger Jonas Trolle att programmet också varit en viktig kanal för att uppdragsgivare och medborgare ska få en insyn i Polisens verksamhet.

– Det är viktigt att beskriva verksamheten även för skattebetalarna. Det underlättar för deras förtroende för oss. Att de får förklaringar på hur vi jobbar. Det ökar förståelsen och acceptansen även när det inte går den väg man önskat. Nu blir det en arena mindre även i det avseendet, säger Jonas Trolle.

Yasmine Winberg

Redaktör Resumé Insikt

yasmine.winberg@resume.se

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.