Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Presschefen sågar kritiken mot skandalsåpan

Publicerad: 31 mars 2014, 12:29

Max Lagerbäck (mitten) svarar på den hårda kritiken från Björn af Kleen (till vänster) och Jackie Ferm.

Foto: Montage

Med anledning av Jackie Ferms nya bok skriver kulturjournalisten Björn af Kleen om sina egna erfaranheter från inspelningarna av Paradise Hotel där han var bisittare till Alex Schulman för några år sedan. ”Paradise Hotel förändrade min inställning till tv för all framtid", skriver af Kleen.


Den tidigare Paradise Hotel-deltagaren – Jackie Ferm, dotter till förbrytaren Lars-Inge Svartenbrandt – går hårt åt MTG TV i sin nya bok.

"MTG hjälpte mig att förstöra mitt liv ryktesmässigt, känslomässigt, familjemässigt och kroppsligt. Ingen sa ett ord om att jag borde ta det lugnt och dricka mindre utom möjligtvis när de själva var på fyllan ...", skriver hon i boken om sin medverkan i Paradise Hotel.

Björn af Kleen
tog tillfälligt det oväntade steget från kulturjournalistiken till skandalsåpan där han blev kommentator 2010.

"Sex veckor som bisittare till Alex Schulman på webbversionen av Paradise Hotel räckte för att börja värdera den kreativa frihet jag har som kulturjournalist. Aldrig har jag upplevt ett så reglerat och regisserat format som dokusåpan. Jag kan fortfarande höra ljudet av de 43 kameror som dygnet runt övervakar deltagarna, hur kamerorna vrider sig i sov- och badrummen för att inte missa några potentiellt pikanta händelser", skriver Björn af Kleen, i en krönika publicerad i Dalarnas Tidningar.

"Vi på produktionsbolaget kunde sitta i kontrollrummet och genom kameraögat betrakta de inlåsta. Kamerornas design markerade vårt brutala maktövertag."

Han slogs av deltagarnas skicklighet i att intrigera, bilda pakter och den strategiska slugheten.

"De kom från missbrukarhem, svåra skilsmässor. Livet på Paradise Hotel var ett ständigt flöde av alkohol och svek. Deras barndom i repris", skriver Björn af Kleen.

Max Lagerbäck
är presschef på MTG TV som sänder skandsalsåpan.

Vad säger du om Jackies och Björns åsikter om programmet?

– Det verkar som folk glömt bort att samtliga deltagare är vuxna människor som frivilligt sökt till programmet och som först efter ett antal intervjuer och ett godkännande från psykolog antagits. Deltagande bygger alltså på frivillighet. Att alkoholen "flödar" och att alla deltagare skulle komma från missbrukarhem, är direkt felaktigt. Vad gäller Jackie Ferms olika anklagelser mot oss, i media och i hennes bok, kan jag bara konstatera att hennes verklighetsbeskrivning ofta är grovt förvrängd och i allt väsentligt bygger på felaktigheter. De grövsta anklagelserna är kvalificerat nonsens som blir väldigt märkliga med tanke på att hon så sent som i höstas ville vara med i programmet igen.

Tar ni till er av kritiken?
– Vi noterar den. Vi noterar även den gamla vanliga tröttsamma mediedramaturgin som bygger på att i Sverige är allt som en person frivilligt väljer att göra alltid någon annans fel. Det personliga ansvaret är som regel sekundärt. Vi bär alla på en historia.

Paradise Hotel kommer att fortsätta.

– En ny säsong av Paradise Hotel håller på att spelas in i Mexico i detta nu. Den sänds på TV3 i höst.

Kommer ni att göra förändringar?

– Vi byter inspelningsplats men det beror varken på Björn af Kleens artikel eller Jackie Ferms bok.

Magnus Helander

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.