Ta del av allt innehåll på Resumé
Starta din prenumeration

Prenumerera

TV

Prestigepris till Yellow Bird

Publicerad: 27 april 2009, 08:58

Det svenska produktionsbolaget Yellow Bird belönades under söndagskvällen med Storbritanniens finaste tv-pris, BAFTA, för serien om Wallander och blev därmed det första produktionsbolaget i Sverige som fått mottaga priset.


Ämnen i artikeln:

Yellow Bird

Yellow Birds Wallanderfilmer för BBC belönades med BAFTA. Foto: Yellow Bird.

Produktionsbolaget kammade hem priset för bästa dramaserie. Serien Wallander har producerats för BBC av Yellow Bird tillsammans med det brittiska produktionsbolaget Left Bank Pictures och Kenneth Branagh, som spelar huvudrollen som kommissarie Kurt Wallander.

– Det här är ett pris som visar på styrka i både brittisk och skandinavisk filmproduktion. Serien spelades in i Ystad och filmteamet har bestått av både svenskar, danskar och britter. Det har varit en internationell samproduktion i ordets verkliga mening och vi gläds oerhört tillsammans med alla inblandade, säger Mikael Wallén, Yellow Birds vd, i en kommentar.

Serien som visades på BBC i slutet av förra året blev en riktig framgång i Storbritannien, med tittarsiffror på mellan 5,3 – 6,2 miljoner och tittarandelen låg på 22 – 24 procent.. Tre filmer om Wallander har hittills spelats in för BBC, Sidetracked, Firewall och One step behind, och baserar sig på Henning Mankells tre böcker, Villospår, Brandvägg och Steget efter. Filmerna kommer också att visas i TV4.

Emelie Kalén

Tobias Rydergren

Ämnen i artikeln:

Yellow Bird

Dela artikeln:

Resumés nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.